Welkom bij obs de Optimist
Welkom bij obs de Optimist
Wat leuk dat je onze website bezoekt!

Wij zijn de openbare basisschool in Hoofddorp-Floriande, de sportieve school met als motto: Samen leren is leuk!


Trots zijn wij op 'Leren zichtbaar maken' en 'Talenten zien bij onze kinderen'.

Samen zorgen we voor een veilig en prettig schoolklimaat waarbij iedereen zichzelf kan zijn en waarin verschillen normaal zijn.

Onze school kent zowel een Nederlandse als een internationale afdeling. 

 

Onze school zit in een prachtig gebouw waarin ook een kindcentrum (peuterspeelzaal), sporthal en de naschoolse opvang zijn gevestigd! 

 

Onze pedagogische huisstijl wordt het best gekenmerkt door onderstaande uitspraak:

 

Als je iets goeds ziet,

geef dan een compliment.

Als je iets fouts ziet,

bied dan je hulp aan.

 

Nelson Mandela

                                              

     In schooljaar 2022-2023 bestaat de Optimist 20 jaar!

      Op onze lustrumpagina lees je er meer over!

      En op onze fotopagina zie je er meer over!

 
 
 • Zin in leren!
  Op de Optimist willen we de kinderen inzicht geven in hun eigen leerproces. Trots zijn we op onze ontwikkeling t.a.v. 'Leren zichtbaar maken'! De leerkracht begeleidt de kinderen om kritisch naar hun eigen werk te kijken. Leerkrachten als coach. De bewustwording van hun eigen kunnen is belangrijk om te leren dat leren leuk is! 
  Lees verder ›
 • Sportiviteit

  Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan en geniet van sportieve activiteiten. Van groep 1 t/m 8 krijgen de kinderen van een vakleerkracht gym. Buitenspelen wordt gestimuleerd door een groot aanbod uit onze spellenbox. Samen plezier beleven aan bewegen!

  Lees verder ›
 • Samen
  Een veilige en fijne school maken we met elkaar! De samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten en ouders is daarbij essentieel. Samen zorgen voor een veilig en prettig schoolklimaat waar ieder zichzelf kan en mag zijn en waarin verschillen normaal zijn.
  Lees verder ›

Nieuws

Preview foto
20 maart 2023
Schrijfdans bij kleuters
Vorige week is een start gemaakt met de oudste kinderen van de kleuterbouw met schrijfdanslessen. Iedere dinsdag wordt in de groep muziek gecombineerd met bewegen. Maar wat is schrijfdans nu precies?

Het is een speelse methode om kinderen te leren schrijven, waarbij we gebruik maken van muziek. Schrijven is een ritmisch spel van recht en rond, spanning en ontspanning, bewegen van boven naar beneden, links en rechts. De kinderen slijpen de basisbewegingen in op muziek en daaruit volgen op den duur vanzelf cijfers en letters.

 

Schrijfdans werkt:

 • van grof- naar fijn motorisch;
 • met sensorisch materiaal (scheerschuim, verf, krijt) naar potlood en papier;
 • van beweging met hele lijf naar vorm;
 • van werken met 2 handen naar werken met voorkeurshand.

De kinderen oefenen tijdens de lessen essentiële vaardigheden die nodig zijn om uiteindelijk tot een goed handschrift te komen. Hersenhelften gaan beter samenwerken door tweehandig te werken. Er wordt veel geoefend met het doorkruisen van de middellijn (lateralisatie). Aan de kinderen wordt uitgelegd dat we met bewegen heel veel nieuwe weggetjes in het hoofd maken waardoor schrijven en bewegen alleen maar makkelijker wordt.

 

Maar behalve dat de kinderen flink bezig zijn tijdens de lessen is het ook gewoon heerlijk om op te gaan in de muziek en te werken met scheerschuim en andere fijne materialen.

Meer informatie is te vinden op www.schrijfdans.nl

 

             

 


Preview foto
13 maart 2023
Skate clinic
De groepen 5 t/m 7 hebben een skate clinic gehad. Naast de twee vaste gymlessen door een vakdocent wordt er ook een aantal clinics verzorgd voor de diverse groepen. Als Gezonde school 'Bewegen' vinden wij het heel belangrijk dat er een gevarieerd aanbod is in alle groepen m.b.t. bewegen en plezier in bewegen. Clinics horen daarbij. Zo zijn er bijvoorbeeld clinics tennis, basketbal, handbal en teakwondo. Doel is vooral kinderen kennis laten maken met verschillende sporten en ze zo enthousiast te maken een dergelijke sport te gaan beoefenen. De clinic skaten was voor de groepen 5 t/m 7. Een clinic met ieder een eigen board en uiteraard beschermende kleding. Heerlijk een uur kennismaken met skaten en daarnaast nog allerlei trucs leren. En uiteraard ging dat met vallen en opstaan...

 


Preview foto
03 februari 2023
Gedichten over Vriendschap
Gedichten

De poëzieweken op de Optimist leverde weer een aantal prachtige gedichten op. De gedichten zijn te bewonderen en te lezen in onze bovenbouwhal. Laat je verwonderen door hetgeen de kinderen allemaal hebben bedacht…

 

Hieronder een kleine bloemlezing: