Nieuws
 

Nieuws

Foto bij artikel Gedichten over Vriendschap
03 februari 2023

Gedichten over Vriendschap

Gedichten

De poëzieweken op de Optimist leverde weer een aantal prachtige gedichten op. De gedichten zijn te bewonderen en te lezen in onze bovenbouwhal. Laat je verwonderen door hetgeen de kinderen allemaal hebben bedacht…

 

Hieronder een kleine bloemlezing:

Foto bij artikel Talentenvoorstelling
16 december 2022

Talentenvoorstelling

De kinderen uit de groepen 5 t/m 8 hebben genoten van de talentenvoorsatelling 'Aan de andere kant'. De voorstelling is geïnspireerd op het gedachtegoed van Luk Dewulf, wiens boeken over talent wereldwijd als baanbrekend worden beschouwd. De voorstelling verdiept het talent-denken en bevat dans (choreograaf: Sofie Noij) en muziek en zang (muzikale leiding: Zwaan Stam).

 

Inhoud voorstelling:

De voorstelling “Aan de andere kant” vertelt het verhaal over Joppe. Joppe leeft in een wereld vol talentenjachten. In zijn wereld bestellen ouders perfect DNA en doen alles om hun kind tot “super kid” te maken. Op een dag faalt Joppe in de spotlight. Hij komt op mysterieuze wijze “Aan de andere kant” terecht. Daar, aan de andere kant, blijken meer kinderen te wonen. Zij ontdekten wat werkelijk talent is. Met behulp van zijn nieuwe vrienden vult Joppe een rugzak met talenten en treedt de wereld tegemoet.

Foto bij artikel Kerstliedjes bij de start van de dag
09 december 2022

Kerstliedjes bij de start van de dag

Een traditie is weer in ere hersteld! 's Ochtends worden de kinderen en ouders welkom geheten in een sfeervol versierde school met kerstliedjes.

En uiteraard mag iedereen meezingen!

                                  
Foto bij artikel Sinterklaas op de Optimist
05 december 2022

Sinterklaas op de Optimist

Op de welhaast voor de Sint drukste dag, had hij toch nog tijd om de Optimist een bezoek te brengen.

Nu zitten daar natuurlijk ook wel hele lieve kinderen en hebben we bij de Sint een streepje voor.

Een bijzondere aankomst was het wel: met een bestelbusje werd de Sint, als ware het een pakketje, afgeleverd. Maar dat mocht de pret niet drukken, de kinderen vonden het geweldig om hem te kunnen binnenzingen.

 

Foto bij artikel Pakjeshuis van de Sint
02 december 2022

Pakjeshuis van de Sint

Een prachtige tentoonstelling van alle gemaakte surprises! wat is er weer enorm geknutseld en wat zijn er prachtige surprises gemaakt.

Foto bij artikel Succescriteria bij de Sint
01 december 2022

Succescriteria bij de Sint

Een tekening maken m.b.v. succescriteria? Vanuit de visie van het Leren zichtbaar maken is dat ook bij kleuters een prachtig middel om hen handvatten te geven hun eigen werk te kunnen controleren. En aan de hand van succescriteria te bekijken of het werk voldoet aan wat de (be)doel(ing) is.

En als je dan werkt met succescriteria, gebruik dat woord gewoon, ook bij kleuters.

Op de foto's hieronder een tekening van een stoomboot, gemaakt door een kleuter m.b.v. de succescriteria.

En uiteraard gaat het hierbij juist niet om het resultaat, al zal dat juist door gebruik te maken van succescriteria juist wel invloed hebben. Het gaat erom dat kinderen zelfstandig van hun leerkracht hun eigen werk kunnen beoordelen.

 

Foto bij artikel Voorlees- en gedichtenavond 2022
13 oktober 2022

Voorlees- en gedichtenavond 2022

Voorleesfinale en gedichtenavond. Wat een geweldige literaire avond op de Optimist. Prachtige en indrukwekkende gedichten, bijzondere voorleesmomenten en creatieve tekeningen. Mooi om al dat talent samen te zien komen op zo’n avond! Het leverde een nieuwe voorleeskampioen op: Vince uit groep 7B. Hij nam het stokje over van Noara, de voorleeskanjer uit 2021 die nu in de jury zat. 

 

Verderop op de website enkele parels van gedichten!

Foto bij artikel Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen!
03 oktober 2022

Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen!

Het is Kinderboekenweek! Met als thema Gi-Ga Groen wordt er extra aandacht gevraagd voor GROEN in de breedste zin van het woord.

En vooral voor... Lezen, Leesplezier, Boeken en Boekpromotie.

Op de Optimist hebben we Bibliotheek op school, een eigen leesconsulent van de bibliotheek Haarlemmermeer en een grote boekencollectie die beheerd wordt door een actieve bibliotheekcommissie bestaande uit ouders.

 

De Kinderboekenweek is het moment om eens vaker voor te lezen dan gewoonlijk. Dus werd in de kleutergroepen en de groepen  3 en 4 gestart met het voorlezen door meester Remco.

In de groepen 5 t/m 8 werd een mooi prentenboek voorgelezen door een andere juf of meester uit de bouw.

 

Foto bij artikel Lustrumweek
26 september 2022

Lustrumweek

De lustrumweek is gestart!

We vieren ons 20 jarig bestaan met een week vol circus. Hoogtepunt deze week zijn drie voorstellingen waarbij de kinderen optredens verzorgen... in een echte circustent!

De week is gestart met een circusvoorstelling waar, naast kinderen, ook de leerkrachten mochten meedoen!

 

Op onze speciale lustrumpagina lees je er meer over!

En op onze fotopagina zie je er meer over!

22 september 2022

Het gevoel dat je groeit

Een column van meester Gijs! (klik hier om het verder te lezen)

 

Foto bij artikel Praten over emoties
12 september 2022

Praten over emoties

In de eerste weken op school wordt in de kleuterbouw gewerkt met het boek 'Het kleurenmonster' van Anna Llenas. Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent. Aan de hand van dit boek gaan de kinderen uit de kleuterbouw hun emoties een eigen plekje geven. Er wordt een emotiemeter gemaakt en veel gesproken en gewerkt rondom emoties. Zo krijgen de jongste kinderen inzicht in hoe zij zich voelen en dat emoties er ook gewoon mogen zijn.

 

Foto bij artikel Die eerste week!
07 september 2022

Die eerste week!

Die eerste schooldag... alles nieuw, fris en vol energie. Spannend en een weerzien met al je klasgenootjes. Nieuwe juf of meester. De eerste schooldag nog met papa en mama, hand in hand... de dagen daarna al weer meer zelfstandig. 

 

En in die eerste week direct in de midden- en bovenbouw al opdrachten als: je gaat zo je assessment invullen, zonder dat de kinderen met hun ogen rollen. In de onderbouw de introductie van het beweegpad. Terwijl in groep 6 via bewegend leren de tafels worden herhaald. De geintegreerde methode BLINK Lezen en wereldorientaie wordt gestart. Direct volle bak... Direct met heel veel plezier en ambitie!

Foto bij artikel Sportdag juni 2022
15 juni 2022

Sportdag juni 2022

Tijdens perfecte weersomstandigheden hebben we de sportdag voor de kleutergroepen en groep 3 t/m 8 kunnen organiseren. De kleutergroepen hadden diverse activiteiten op het schoolplein en de velden rondom de school. De kinderen uit de groepen 3 t/m 8 vermaakten zich opperbest op het terrein van de atletiekvereniging in Hoofddorp. Er was perfect weer, veel ouderhulp en sportief werd de strijd op het hoogste niveau gestreden. Een mooie sportieve dag om op terug te kijken, en te kunnen genieten van het feit dat alles weer gewoon kon en mocht.

Foto bij artikel Juf Petra 40 jaar juf!
31 mei 2022

Juf Petra 40 jaar juf!

We schrijven 28 mei 1982. Juf Petra start in Amsterdam haar onderwijsleven.Nu… 40 jaar later, viert zij haar 40-jarig jubileum op de Optimist in Hoofddorp. En wij… wij zijn trots dat zij in ons team werkt!

Foto bij artikel Onze held! Meester René!
09 mei 2022

Onze held! Meester René!

Trots op onze meester René!

Deze held gaat de Alpe d'Huez beklimmen... meerdere malen!

 

Op donderdag 2 juni gaat meester René voor het KWF meedoen aan het Alp d'Huzes evenement. Er wordt die dag gestart om half 5 in de ochtend met de eerste beklimming en daarna gaat hij proberen gedurende de dag de berg zo vaak mogelijk te beklimmen. Dit alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Iedereen heeft zijn eigen verhaal bij deze vreselijke ziekte en opgeven is geen optie. Dit is dan ook het motto op deze dag.

 

Als u René ook wilt sponsoren kan dat via onderstaande link: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/renerusman

 

Wij als Obs de Optimist zijn enorm trots op deze kanjer!

 

Foto bij artikel Wandelen voor water € 7608,-
22 april 2022

Wandelen voor water € 7608,-

Geen Koningsspelen vandaag op Obs de Optimist in Hoofddorp, wel een andere fysieke inspanning: wandelen voor een goed doel! Wandelen voor water. Water is zo vanzelfsprekend voor ons, maar dat is niet in alle landen zo. Met de fantastische opbrengst van € 7608,- kunnen weer heel wat waterputten worden aangelegd. Met speciale dank aan de initiatiefnemers: juf Nienke en juf Linda. En natuurlijk aan alle begeleidende ouders en vooral onze 462 fantastische kinderen!

Foto bij artikel Wandelen voor water
12 april 2022

Wandelen voor water

Op school zijn wij bezig met het project ‘ Wandelen voor water’ . Met behulp van het lesprogramma ‘Wandelen voor water’ leren de kinderen over het belang van schoon drinkwater, hygiëne en over water besparen. De kinderen leren dat water uit de kraan en een schone leefomgeving lang niet zo vanzelfsprekend is. Voor hun leeftijdgenootjes in andere delen van de wereld gelden soms hele andere leefomstandigheden. Deze lessenserie bieden wij 7 weken aan. Sinds enkele dagen zijn wij ook begonnen met geld ophalen voor het goede doel. Dit geld gaat naar water en sanitatie-projecten op scholen in Azië en Afrika. Doneren kan via onderstaande website: https://scholen.wandelenvoorwater.nl/actie/obs-de-optimistDoneren kan gemakkelijk via IDEAL, Visa, Mastercard, Paypal of door een machtiging. Dit berichtje mag gedeeld worden. Helpt u ook mee?

Schoon (drink)water, het lijkt zo vanzelfsprekend...
Foto bij artikel Optimist: Gezonde school!
18 maart 2022

Optimist: Gezonde school!

Trots mochten we vrijdag 18 maart het label ‘Gezonde school’ - bewegen - in ontvangst nemen.Na een fantastische dag voor de groepen 6 en 7, verzorgd door de Ajax foundation, volgde de uitreiking.Bewegen, plezier in bewegen en sport, zijn belangrijke pijlers van de Optimist.

Met dank aan David Zonneveld en onze vakdocent gym: Mark Soest.