Nieuws

Muziekles

Muziekles

18 september 2020 - Muziekles op de Optimist, door Sandra onze vakleerkracht. Het ritselen van de blaadjes, het ruisen van de wind... en tenslotte samen zingen. Hoe heerlijk is dat!

Talent in overvloed!

Talent in overvloed!

07 september 2020 - Elk kind dat geboren wordt, heeft bakken talent. Talent gaat niet over het uitblinken in een bepaalde activiteit maar over elke activiteit die vanzelf gaat en die voldoening oplevert. Die maakt dat de tijd vliegt, en dat je je batterijen oplaadt. Van je talenten krijg je energie.

 

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun talent, anderen kunnen hen helpen om zich bewust te worden van hun talent. Dat is precies wat een kindertalentenfluistaar doet. Kinderen helpen om hun talenten te benoemen. Juf Mariska uit groep 5A heeft haar diploma hiervoor al behaald en is met haar groep volop bezig met het verkennen van de talenten. Feit: wij zijn zelfs de eerste talentbouwerschool van de Haarlemmermeer!

 

In de links hieronder zijn filmpjes te bekijken die meer informatie geven over deze talenten en de gedachte erachter.

 

Luc DeWulf vertelt over talentfluisteren

 

Welke talenten zijn er?

 

Vandaag was het tijd om de eerste talenten eens te gaan benoemen en te ontdekken. Dus werd ‘Het Talentenspel’ gespeeld. Elk groepje kreeg een basisspelbord met daarop de talentenpoppetjes, de talentenkaartjes met uitleg, pionnen en een dobbelsteen. Elk groepje mocht hun eigen spelregels verzinnen en uittekenen op het spelbord. Dat gebeurde met zeer veel enthousiasme! Van 100 bonuspunten, tot sluiproutes en TNT gevaar aan toe.

 

 

Nadat de spelregels waren gemaakt, konden ze aan de slag met het ontdekken van elkaars talenten! Volgende week wordt er nog een spelronde gespeeld en daarna wordt bekeken welke nieuwe talenten er weer zijn ontdekt en hoe deze in te zetten zijn.

 

Vanaf deze week staat er elke week een talent centraal. En zo wordt er steeds meer ontdekt. Gedurende het jaar zullen de leerlingen hun eigen en elkaars talenten steeds meer gaan zien. En het allermooiste is dat ze die gaan inzetten. ‘Jij bent een mooimaker, wil jij mij leren hoe ik mijn tekening nog mooier kan maken?’. Of ‘Ik heb een foutenspeurneus nodig om mij te helpen met het nakijken van mijn dictee’. ‘Zal ik je even helpen? Ik heb het talent van de aansteker’. Dus: wordt vervolgd!

 

Een goed begin is...

Een goed begin is...

24 augustus 2020 - Al weer de tweede week, de tijd gaat snel. Een goed begin is het halve werk. Volop aandacht voor 'de gouden weken': groepsvorming, regels en routines en wat is belangrijk in hoe we met elkaar omgaan.

Lopend door de school kom je vervolgens prachtige dingen tegen. Een kleine greep:

  • Wat gaan we leren vandaag (groep 3).
  • Chromebooks die klaar staan (groep 6).
  • Weekend gesprek in tweetallen (met de opdracht 'vraag door') (groep 5).
  • Fruitbomen planten (groep 1/2).

Onderwijs... prachtig! 'Zin in leren!'.

We zijn weer gestart!

We zijn weer gestart!

19 augustus 2020 - Na een heerlijke zomervakantie zijn we weer vol energie gestart, we hebben er zin in!

De eerste dag nog wat onwennig, maar al snel weer vertrouwd en fijn met elkaar.

Ons schoolgebouw heeft aan de buitenkant een mooie upgrading gehad, maar ook binnen ziet alles er weer fris en nieuw uit. Zin in leren!

Dag groep 8

Dag groep 8

01 juli 2020 - Dag groep 8, jullie waren bijzonder...
Afscheid van twee geweldige groepen 8

Afscheid van twee geweldige groepen 8

23 juni 2020 - Elk jaar is er weer het onvermijdelijke afscheid. Dit jaar verlaten twee geweldige groepen 8 de Optimist. In de wetenschap dat ze klaar zijn voor hun volgende stap richting een uitdagende toekomst kunnen we alle 58 toppers vol trots de school uit laten gaan. Op maandag 22 juni trapte groep 8A af met hun uitvoering van de musical 'Jungle beat' en dinsdag 23 juni volgde groep 8B. Het vormt de opmaat naar een memorabele afscheidsweek waarin de beide groepen allerlei activiteiten gaan ondernemen. Het zal de band alleen maar sterker maken en het afscheid nog moeilijker...

De musical is voor eeuwig vastgelegd, de kinderen krijgen hun uitvoering digitaal mee, om nog wat traantjes bij weg te pinken.

Omtrek en oppervlakte

Omtrek en oppervlakte

16 juni 2020 - Omtrek en oppervlakte in groep 3? Natuurlijk! Zien, uitproberen, ervaren en met concreet materiaal werken. Deze ervaringen nemen ze mee naar de volgende leerjaren om daar ook op abstract niveau met omtrek en oppervlakte te werken. 

En vandaag lekker buiten, gewoon omdat het kan!

Schaduwen

Schaduwen

12 juni 2020 - Wat zijn we ontzettend blij weer met alle kinderen tegelijk op school te mogen zijn en zo het schooljaar te kunnen afmaken.

Kinderen uit groep 1/2A hebben geexperimenteerd met schaduwen. Dat is toch echt het leukst met al je klasgenootjes!

75 jaar vrijheid!

75 jaar vrijheid!

05 mei 2020 - Al 75 jaar mogen we in vrijheid leven, 75 jaar vrijheid is niet vanzelfsprekend. De kinderen uit de groepen 8 hebben rondom het thema vrijheid en Bevrijdingsdag gedichten gemaakt. Een aantal van die gedichten zijn te lezen op de foto's hieronder. We geven de gedichten een mooie plaats in onze school zodat we met elkaar genieten van de vrijheid die we hebben!

 

Een hele nieuwe situatie...

Een hele nieuwe situatie...

18 maart 2020 - Corona heeft Nederland in zijn greep. Ook het onderwijs is veranderd... Een compleet nieuwe onbekende situatie vraagt om een geheel andere aanpak. Antwoorden die tot 15 maart nog onbekend waren, worden nu gegeven. Afhaalloket voor Chromebooks en schoolwerk. Een tweetal leerkrachten als helpdesk voor Google classroom. Overleg met elkaar, maar met afstand. Wat ben ik trots op mijn team, mijn leerlingen en mijn ouders! Flexibiliteit, creativiteit, daadkracht en doorzettingsvermogen!

School is leuk!

School is leuk!

13 maart 2020 - De Optimist bruiste deze week als vanouds...

Maandag 9 maart was er voor de kinderen uit de groepen 3 t/m 5 de voorstelling 'de nieuwe kleren van de keizer'. Een muzikaal, interactief toneelspel, kinderen hebben genoten. Onderwijl werd er in groep 1/2C heuse Picasso's gemaakt en in groep 1/2B met de Ipad gefotografeerd. Dat fotograferen was dan wel weer met een opdracht: foto's maken van vormen die deze week zijn geleerd. En in groep 3 werd vandaag gewoon gelezen... heerlijk gelezen. En gevierd: het behalen van de letters! Onderwijs, elke dag anders, nooit saai!

Wat een mooi vak!

Wat een mooi vak!

28 februari 2020 - Sommige dagen zijn leuk, de meeste dagen fantastisch en dan zijn er de dagen die indruk maken... Vanochtend een overval door ouders en kinderen tijdens de begroeting bij binnenkomst. Alleen maar omdat ik al 5 jaar directeur mag zijn van deze prachtige school en samen met een Topteam mag werken.

Just another day at school

Just another day at school

12 februari 2020 - Muziekles door onze vakdocent juf Sandra in groep 1/2, Spaanse les door juf Rosana aan leerlingen uit groep 7 en 8 en werken op het chromebook tijdens een samenwerkingsopdracht in groep 7. Onderwijs, wat boffen we met zo’n prachtig vak!

Schoonmaakhelden

Schoonmaakhelden

16 januari 2020 - Voor de groepen 1 en 2 was er een hele leuke, maar ook interessante voorstelling. De voorstelling ging over Kabouter Zibbedeus en er werd een verhaal gespeeld over het omgaan met plastic. De kinderen vonden het erg leuk en de gesprekken over rommel in de prullenbak gooien werden naderhand veel gevoerd.

 
Mad Science

Mad Science

14 januari 2020 - Het jaar 2020 begon op de Optimist spectaculair. De techniek en science show van ‘Mad science’ gaf drie voorstellingen in de zitkuil voor de groepen 3 t/m 8. Dit keer ging het over luchtdruk en verschijnselen van lucht. Vooraf werd aangegeven om de rookmelders wellicht preventief even ‘uit’ te zetten, dus dat beloofde iets spectaculairs! De show is interactief, de kinderen wordt gevraagd om mee te werken – ‘op eigen risico’ en zodoende te ervaren wat de verschijnselen met je doen of welke kracht luchtdruk heeft. Een mooie kennismaking met de wondere wereld van techniek en natuurkunde en gelukkig zijn al die verschijnselen goed te verklaren en wordt de link gelegd met hoe wij er in ons dagelijks leven gebruik van maken of mee te maken hebben.

De 400e Optimistleerling!

De 400e Optimistleerling!

09 januari 2020 - De 400e Optimistleerling liep donderdag 9 januari vol verwachting de school binnen! Samen met 11 andere klasgenootjes startte hij zijn schoolloopbaan. Groep 1F is gestart, onze instroomgroep, is een feit. Een indrukwekkende dag voor alle kinderen in deze klas, maar zeer zeker ook voor de ouders die na vele kusjes, gezwaai en nog een laatste blik enigszins geemotioneerd de school uitliepen. En de kinderen... die hadden een geweldige dag!

                                       
Optimist in kerstsfeer

Optimist in kerstsfeer

20 december 2019 - December, altijd weer een van de sfeervolste maanden in het (school)jaar. Een van de hoogtepunten is toch ieder jaar weer het kerstdiner op school. Een prachtige aankleding, lichtjes, heerlijk eten en veel gezelligheid.

Een aantal foto's geeft een impressie van kerst op de Optimist.

Sint op bezoek!

Sint op bezoek!

05 december 2019 - Vol verwachting klopt ons hart... Ondanks zijn drukke agenda kwam Sint ook even langs op de Optimist! Bijna 400 leerlingen zagen de Sint aankomen in een politiebusje, een van zijn pieten was geflitst onderweg naar de Optimist. Niet door een fotograaf maar door de politie. Sint moest daarom mee met de agenten die hem overigens heel netjes afleverde bij de Optimist. Opmerkelijk was echter dat de geflitste piet op skeelers kwam en daarmee op de openbare weg te hard had geskeelerd... 

 

Surprises

Surprises

04 december 2019 - Sinterklaastijd, pakjes, surprises en een dosis gezonde spanning wat er allemaal gebeuren gaat. In de groepen 5 t/m 8 traditioneel surprises! Al dan niet met wat hulp zijn er weer fantastische surprises gemaakt. Morgen, 5 december, mogen ze worden uitgepakt, vandaag kunnen we ze af en toe nog even bewonderen.

Kindertalentenfluisteraar school

Kindertalentenfluisteraar school

29 november 2019 - We zijn het... Officieel Kindertalentenfluisteraarschool! We zijn ongelofelijk trots op dit resultaat op weg naar Talentbouwerschool. 

Ieder kind gun je inzicht in zijn talent!

1 2