Nieuws
 

Nieuws

Foto bij artikel Sportdag 2023
26 mei 2023

Sportdag 2023

Altijd weer een geweldige dag… de sportdag. Voor de kleutergroepen op het plein en het veld naast de school. Voor de groepen 3 t/m 8 op de atletieklocatie van Hoofddorp. En wat een heerlijk sportief feestje was dat weer!
Foto bij artikel Leerkrachttekort? De schoolbesturen in de Haarlemmermeer slaan de handen ineen!
23 mei 2023

Leerkrachttekort? De schoolbesturen in de Haarlemmermeer slaan de handen ineen!

Een belangrijk nieuwsitem, als er over het onderwijs wordt bericht, is het toenemende leerkrachttekort. Iets waar we ogenschijnlijk op de Optimist nog geen last van hebben - de formatie van 2023-2024 is rond, maar waar we de ogen ook niet voor kunnen sluiten. Niet voor mogen sluiten... immers, het leerkrachtekort is iets dat de komende periode helaas steeds meer scholen gaat treffen in het rondkrijgen van het team van leerkrachten. Ook de Optimist zal daar last van gaan krijgen...

 

Gelukkig hebben de schoolbesturen van de Haarlemmermeer de handen ineen geslagen om gezamenlijk oplossingen te bedenken. En niet alleen de besturen... ook directeuren, leerkrachten, ouders en... kinderen denken mee. Out of the box! In dit PDF leest u het plan... Plan C genaamd.

Foto bij artikel Rekenkanjers
15 mei 2023

Rekenkanjers

Twee rekenkanjers in de spotlight:Sam en Viènne hebben de eerste prijs gewonnen in een nationale rekenwedstrijd: de Kangoeroe Wedstrijd.We zijn supertrots op deze twee kanjers uit groep 3.
Foto bij artikel 500
10 mei 2023

500

Vandaag weer een mijlpaal gevierd… de 500e leerling is gestart. En extra speciaal… het waren er twee! Beiden op 1 mei begonnen, maar nu na de meivakantie officieel gestart.Verrast met een mooi prentenboek ‘Het web van Seb’. Een spin die helaas geen web kan maken, maar wel heel veel andere talenten heeft. Precies daar waar de Optimist juist ook oog voor heeft: talent en uitgaan van je eigen kracht!

 

Foto bij artikel Een gang vol met dino's
31 maart 2023

Een gang vol met dino's

In de groepen 3 is getekend en gewerkt n.a.v. een thema uit onze wereldorientatiemethode BLINK!. Zo ontstond een gang vol met dinosauriers. 
Foto bij artikel Schrijfdans bij kleuters
20 maart 2023

Schrijfdans bij kleuters

Vorige week is een start gemaakt met de oudste kinderen van de kleuterbouw met schrijfdanslessen. Iedere dinsdag wordt in de groep muziek gecombineerd met bewegen. Maar wat is schrijfdans nu precies?

Het is een speelse methode om kinderen te leren schrijven, waarbij we gebruik maken van muziek. Schrijven is een ritmisch spel van recht en rond, spanning en ontspanning, bewegen van boven naar beneden, links en rechts. De kinderen slijpen de basisbewegingen in op muziek en daaruit volgen op den duur vanzelf cijfers en letters.

 

Schrijfdans werkt:

  • van grof- naar fijn motorisch;
  • met sensorisch materiaal (scheerschuim, verf, krijt) naar potlood en papier;
  • van beweging met hele lijf naar vorm;
  • van werken met 2 handen naar werken met voorkeurshand.

De kinderen oefenen tijdens de lessen essentiële vaardigheden die nodig zijn om uiteindelijk tot een goed handschrift te komen. Hersenhelften gaan beter samenwerken door tweehandig te werken. Er wordt veel geoefend met het doorkruisen van de middellijn (lateralisatie). Aan de kinderen wordt uitgelegd dat we met bewegen heel veel nieuwe weggetjes in het hoofd maken waardoor schrijven en bewegen alleen maar makkelijker wordt.

 

Maar behalve dat de kinderen flink bezig zijn tijdens de lessen is het ook gewoon heerlijk om op te gaan in de muziek en te werken met scheerschuim en andere fijne materialen.

Meer informatie is te vinden op www.schrijfdans.nl

 

             

 

Foto bij artikel Skate clinic
13 maart 2023

Skate clinic

De groepen 5 t/m 7 hebben een skate clinic gehad. Naast de twee vaste gymlessen door een vakdocent wordt er ook een aantal clinics verzorgd voor de diverse groepen. Als Gezonde school 'Bewegen' vinden wij het heel belangrijk dat er een gevarieerd aanbod is in alle groepen m.b.t. bewegen en plezier in bewegen. Clinics horen daarbij. Zo zijn er bijvoorbeeld clinics tennis, basketbal, handbal en teakwondo. Doel is vooral kinderen kennis laten maken met verschillende sporten en ze zo enthousiast te maken een dergelijke sport te gaan beoefenen. De clinic skaten was voor de groepen 5 t/m 7. Een clinic met ieder een eigen board en uiteraard beschermende kleding. Heerlijk een uur kennismaken met skaten en daarnaast nog allerlei trucs leren. En uiteraard ging dat met vallen en opstaan...

 

Foto bij artikel Gedichten over Vriendschap
03 februari 2023

Gedichten over Vriendschap

Gedichten

De poëzieweken op de Optimist leverde weer een aantal prachtige gedichten op. De gedichten zijn te bewonderen en te lezen in onze bovenbouwhal. Laat je verwonderen door hetgeen de kinderen allemaal hebben bedacht…

 

Hieronder een kleine bloemlezing:

Foto bij artikel Talentenvoorstelling
16 december 2022

Talentenvoorstelling

De kinderen uit de groepen 5 t/m 8 hebben genoten van de talentenvoorsatelling 'Aan de andere kant'. De voorstelling is geïnspireerd op het gedachtegoed van Luk Dewulf, wiens boeken over talent wereldwijd als baanbrekend worden beschouwd. De voorstelling verdiept het talent-denken en bevat dans (choreograaf: Sofie Noij) en muziek en zang (muzikale leiding: Zwaan Stam).

 

Inhoud voorstelling:

De voorstelling “Aan de andere kant” vertelt het verhaal over Joppe. Joppe leeft in een wereld vol talentenjachten. In zijn wereld bestellen ouders perfect DNA en doen alles om hun kind tot “super kid” te maken. Op een dag faalt Joppe in de spotlight. Hij komt op mysterieuze wijze “Aan de andere kant” terecht. Daar, aan de andere kant, blijken meer kinderen te wonen. Zij ontdekten wat werkelijk talent is. Met behulp van zijn nieuwe vrienden vult Joppe een rugzak met talenten en treedt de wereld tegemoet.

Foto bij artikel Kerstliedjes bij de start van de dag
09 december 2022

Kerstliedjes bij de start van de dag

Een traditie is weer in ere hersteld! 's Ochtends worden de kinderen en ouders welkom geheten in een sfeervol versierde school met kerstliedjes.

En uiteraard mag iedereen meezingen!

                                  
Foto bij artikel Sinterklaas op de Optimist
05 december 2022

Sinterklaas op de Optimist

Op de welhaast voor de Sint drukste dag, had hij toch nog tijd om de Optimist een bezoek te brengen.

Nu zitten daar natuurlijk ook wel hele lieve kinderen en hebben we bij de Sint een streepje voor.

Een bijzondere aankomst was het wel: met een bestelbusje werd de Sint, als ware het een pakketje, afgeleverd. Maar dat mocht de pret niet drukken, de kinderen vonden het geweldig om hem te kunnen binnenzingen.

 

Foto bij artikel Pakjeshuis van de Sint
02 december 2022

Pakjeshuis van de Sint

Een prachtige tentoonstelling van alle gemaakte surprises! wat is er weer enorm geknutseld en wat zijn er prachtige surprises gemaakt.
Foto bij artikel Succescriteria bij de Sint
01 december 2022

Succescriteria bij de Sint

Een tekening maken m.b.v. succescriteria? Vanuit de visie van het Leren zichtbaar maken is dat ook bij kleuters een prachtig middel om hen handvatten te geven hun eigen werk te kunnen controleren. En aan de hand van succescriteria te bekijken of het werk voldoet aan wat de (be)doel(ing) is.

En als je dan werkt met succescriteria, gebruik dat woord gewoon, ook bij kleuters.

Op de foto's hieronder een tekening van een stoomboot, gemaakt door een kleuter m.b.v. de succescriteria.

En uiteraard gaat het hierbij juist niet om het resultaat, al zal dat juist door gebruik te maken van succescriteria juist wel invloed hebben. Het gaat erom dat kinderen zelfstandig van hun leerkracht hun eigen werk kunnen beoordelen.

 

Foto bij artikel Voorlees- en gedichtenavond 2022
13 oktober 2022

Voorlees- en gedichtenavond 2022

Voorleesfinale en gedichtenavond. Wat een geweldige literaire avond op de Optimist. Prachtige en indrukwekkende gedichten, bijzondere voorleesmomenten en creatieve tekeningen. Mooi om al dat talent samen te zien komen op zo’n avond! Het leverde een nieuwe voorleeskampioen op: Vince uit groep 7B. Hij nam het stokje over van Noara, de voorleeskanjer uit 2021 die nu in de jury zat. 

 

Verderop op de website enkele parels van gedichten!

Foto bij artikel Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen!
03 oktober 2022

Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen!

Het is Kinderboekenweek! Met als thema Gi-Ga Groen wordt er extra aandacht gevraagd voor GROEN in de breedste zin van het woord.

En vooral voor... Lezen, Leesplezier, Boeken en Boekpromotie.

Op de Optimist hebben we Bibliotheek op school, een eigen leesconsulent van de bibliotheek Haarlemmermeer en een grote boekencollectie die beheerd wordt door een actieve bibliotheekcommissie bestaande uit ouders.

 

De Kinderboekenweek is het moment om eens vaker voor te lezen dan gewoonlijk. Dus werd in de kleutergroepen en de groepen  3 en 4 gestart met het voorlezen door meester Remco.

In de groepen 5 t/m 8 werd een mooi prentenboek voorgelezen door een andere juf of meester uit de bouw.

 

Foto bij artikel Lustrumweek
26 september 2022

Lustrumweek

De lustrumweek is gestart!

We vieren ons 20 jarig bestaan met een week vol circus. Hoogtepunt deze week zijn drie voorstellingen waarbij de kinderen optredens verzorgen... in een echte circustent!

De week is gestart met een circusvoorstelling waar, naast kinderen, ook de leerkrachten mochten meedoen!

 

Op onze speciale lustrumpagina lees je er meer over!

En op onze fotopagina zie je er meer over!

22 september 2022

Het gevoel dat je groeit

Een column van meester Gijs! (klik hier om het verder te lezen)

 

Foto bij artikel Praten over emoties
12 september 2022

Praten over emoties

In de eerste weken op school wordt in de kleuterbouw gewerkt met het boek 'Het kleurenmonster' van Anna Llenas. Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent. Aan de hand van dit boek gaan de kinderen uit de kleuterbouw hun emoties een eigen plekje geven. Er wordt een emotiemeter gemaakt en veel gesproken en gewerkt rondom emoties. Zo krijgen de jongste kinderen inzicht in hoe zij zich voelen en dat emoties er ook gewoon mogen zijn.

 

Foto bij artikel Die eerste week!
07 september 2022

Die eerste week!

Die eerste schooldag... alles nieuw, fris en vol energie. Spannend en een weerzien met al je klasgenootjes. Nieuwe juf of meester. De eerste schooldag nog met papa en mama, hand in hand... de dagen daarna al weer meer zelfstandig. 

 

En in die eerste week direct in de midden- en bovenbouw al opdrachten als: je gaat zo je assessment invullen, zonder dat de kinderen met hun ogen rollen. In de onderbouw de introductie van het beweegpad. Terwijl in groep 6 via bewegend leren de tafels worden herhaald. De geintegreerde methode BLINK Lezen en wereldorientaie wordt gestart. Direct volle bak... Direct met heel veel plezier en ambitie!

Foto bij artikel Sportdag juni 2022
15 juni 2022

Sportdag juni 2022

Tijdens perfecte weersomstandigheden hebben we de sportdag voor de kleutergroepen en groep 3 t/m 8 kunnen organiseren. De kleutergroepen hadden diverse activiteiten op het schoolplein en de velden rondom de school. De kinderen uit de groepen 3 t/m 8 vermaakten zich opperbest op het terrein van de atletiekvereniging in Hoofddorp. Er was perfect weer, veel ouderhulp en sportief werd de strijd op het hoogste niveau gestreden. Een mooie sportieve dag om op terug te kijken, en te kunnen genieten van het feit dat alles weer gewoon kon en mocht.

1 2