Nieuws
 

Nieuws

22 september 2022

Het gevoel dat je groeit

Een column van meester Gijs! (klik hier om het verder te lezen)

 

Foto bij artikel Praten over emoties
12 september 2022

Praten over emoties

In de eerste weken op school wordt in de kleuterbouw gewerkt met het boek 'Het kleurenmonster' van Anna Llenas. Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Om hem te helpen laat een klein meisje hem met behulp van kleuren zien wat elk gevoel betekent. Aan de hand van dit boek gaan de kinderen uit de kleuterbouw hun emoties een eigen plekje geven. Er wordt een emotiemeter gemaakt en veel gesproken en gewerkt rondom emoties. Zo krijgen de jongste kinderen inzicht in hoe zij zich voelen en dat emoties er ook gewoon mogen zijn.

 

Foto bij artikel Die eerste week!
07 september 2022

Die eerste week!

Die eerste schooldag... alles nieuw, fris en vol energie. Spannend en een weerzien met al je klasgenootjes. Nieuwe juf of meester. De eerste schooldag nog met papa en mama, hand in hand... de dagen daarna al weer meer zelfstandig. 

 

En in die eerste week direct in de midden- en bovenbouw al opdrachten als: je gaat zo je assessment invullen, zonder dat de kinderen met hun ogen rollen. In de onderbouw de introductie van het beweegpad. Terwijl in groep 6 via bewegend leren de tafels worden herhaald. De geintegreerde methode BLINK Lezen en wereldorientaie wordt gestart. Direct volle bak... Direct met heel veel plezier en ambitie!

Foto bij artikel Sportdag juni 2022
15 juni 2022

Sportdag juni 2022

Tijdens perfecte weersomstandigheden hebben we de sportdag voor de kleutergroepen en groep 3 t/m 8 kunnen organiseren. De kleutergroepen hadden diverse activiteiten op het schoolplein en de velden rondom de school. De kinderen uit de groepen 3 t/m 8 vermaakten zich opperbest op het terrein van de atletiekvereniging in Hoofddorp. Er was perfect weer, veel ouderhulp en sportief werd de strijd op het hoogste niveau gestreden. Een mooie sportieve dag om op terug te kijken, en te kunnen genieten van het feit dat alles weer gewoon kon en mocht.

Foto bij artikel Juf Petra 40 jaar juf!
31 mei 2022

Juf Petra 40 jaar juf!

We schrijven 28 mei 1982. Juf Petra start in Amsterdam haar onderwijsleven.Nu… 40 jaar later, viert zij haar 40-jarig jubileum op de Optimist in Hoofddorp. En wij… wij zijn trots dat zij in ons team werkt!

Foto bij artikel Onze held! Meester René!
09 mei 2022

Onze held! Meester René!

Trots op onze meester René!

Deze held gaat de Alpe d'Huez beklimmen... meerdere malen!

 

Op donderdag 2 juni gaat meester René voor het KWF meedoen aan het Alp d'Huzes evenement. Er wordt die dag gestart om half 5 in de ochtend met de eerste beklimming en daarna gaat hij proberen gedurende de dag de berg zo vaak mogelijk te beklimmen. Dit alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Iedereen heeft zijn eigen verhaal bij deze vreselijke ziekte en opgeven is geen optie. Dit is dan ook het motto op deze dag.

 

Als u René ook wilt sponsoren kan dat via onderstaande link: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/renerusman

 

Wij als Obs de Optimist zijn enorm trots op deze kanjer!

 

Foto bij artikel Wandelen voor water € 7608,-
22 april 2022

Wandelen voor water € 7608,-

Geen Koningsspelen vandaag op Obs de Optimist in Hoofddorp, wel een andere fysieke inspanning: wandelen voor een goed doel! Wandelen voor water. Water is zo vanzelfsprekend voor ons, maar dat is niet in alle landen zo. Met de fantastische opbrengst van € 7608,- kunnen weer heel wat waterputten worden aangelegd. Met speciale dank aan de initiatiefnemers: juf Nienke en juf Linda. En natuurlijk aan alle begeleidende ouders en vooral onze 462 fantastische kinderen!

Foto bij artikel Wandelen voor water
12 april 2022

Wandelen voor water

Op school zijn wij bezig met het project ‘ Wandelen voor water’ . Met behulp van het lesprogramma ‘Wandelen voor water’ leren de kinderen over het belang van schoon drinkwater, hygiëne en over water besparen. De kinderen leren dat water uit de kraan en een schone leefomgeving lang niet zo vanzelfsprekend is. Voor hun leeftijdgenootjes in andere delen van de wereld gelden soms hele andere leefomstandigheden. Deze lessenserie bieden wij 7 weken aan. Sinds enkele dagen zijn wij ook begonnen met geld ophalen voor het goede doel. Dit geld gaat naar water en sanitatie-projecten op scholen in Azië en Afrika. Doneren kan via onderstaande website: https://scholen.wandelenvoorwater.nl/actie/obs-de-optimistDoneren kan gemakkelijk via IDEAL, Visa, Mastercard, Paypal of door een machtiging. Dit berichtje mag gedeeld worden. Helpt u ook mee?

Schoon (drink)water, het lijkt zo vanzelfsprekend...
Foto bij artikel Optimist: Gezonde school!
18 maart 2022

Optimist: Gezonde school!

Trots mochten we vrijdag 18 maart het label ‘Gezonde school’ - bewegen - in ontvangst nemen.Na een fantastische dag voor de groepen 6 en 7, verzorgd door de Ajax foundation, volgde de uitreiking.Bewegen, plezier in bewegen en sport, zijn belangrijke pijlers van de Optimist.

Met dank aan David Zonneveld en onze vakdocent gym: Mark Soest.

 

Foto bij artikel Werken met succescriteria
14 januari 2022

Werken met succescriteria

Wat zijn succescriteria?

Succescriteria kun je vrij letterlijk nemen; het zijn de criteria voor succes . Door succescriteria kun je zien en ervaren of je aan het leerdoel voldoet. Succescriteria geven dus het inzicht om vast te stellen of een leerdoel is behaald. Daarnaast geven succescriteria ook de mogelijkheid om gericht feedback te geven. Voor kinderen geeft het grip op hun leren, maakt het overzichtelijker. Het geeft hen de mogelijkheid om, aan de hand van de succescriteria, hun eigen werk te beoordelen. Of om er feedback op te vragen.

 

Op de Optimist wordt gewerkt met succescriteria, dat doen we vanaf de kleuterbouw tot en met groep 8.

 

Hieronder een voorbeeld van succescriteria bij het onderdeel motoriek in de kleuterbouw. Het maken van een pinguin d.m.v. scheuren (motorische vaardigheid).

Het scheurwerkje hierboven is van een jongste kleuter, net 4 jaar en voldoet aan alle succescriteria.

Foto bij artikel Kerstontbijt
17 december 2021

Kerstontbijt

Altijd weer een enorm sfeervol moment... eten met lichtjes op school. Gezellig en ook best wel een beetje spannend. Maar wat was het leuk en wat zagen we er mooi aangekleed uit en wat is het dan fijn om met je groep samen te mogen en kunnen zijn.

Voor sommigen de eerste keer, als 4-jarige in het donker de school binnen komen, voor anderen al de zesde of achtste keer, maar het blijft speciaal!

Dit jaar een ontbijt, maar dat maakte het er niet minder leuk om!

Foto bij artikel Sinterklaas en Surprises!
03 december 2021

Sinterklaas en Surprises!

Het heerlijk avondje nog in het verschiet, maar op de Optimist zijn we al blij voldaan!

 

Wat is er weer veel geknutseld door de papa's en mama's... euh door de kinderen!

Het resultaat is prachtig, het feest daardoor nog spannender en de dag feestelijk!

(Foto's van de surprises zijn ook te vinden in ons fotoalbum).

Foto bij artikel De leerkuil
19 november 2021

De leerkuil

In deze bijzondere tijd is het des te mooier pareltjes te delen...Een leerkuilgesprek door twee kinderen uit de kleuterbouw.Wat is het onderwijs toch een prachtvak!
Wat is de leerkuil?

 

Foto bij artikel Vakdocenten in de school!
28 oktober 2021

Vakdocenten in de school!

Op de Optimist hebben we vakdocenten voor Gym/MRT, Muziek, Beeldende vorming en Spaans. Een enorme meerwaarde omdat juist deze docenten vanuit de expertise van hun vakgebied echt iets extra's brengen. Het verschil maken!

Voor Beeldende vorming is juf Nina werkzaam op de Optimist. Zij geeft deze periode de kleutergroepen les over de kunstenaar Alexander Calder. En wat een geweldig effect heeft dat!

De inspiratie voor de kleuters was o.a. het kunstvoorwerp hiernaast.
Foto bij artikel Voorlees- en gedichtenwedstrijd 2021
14 oktober 2021

Voorlees- en gedichtenwedstrijd 2021

Kinderboekenweek! Een onderdeel vormt altijd de Voorlees- en gedichtenwedstrijd. Een literaire avond waarin wordt voorgelezen, zelf geschreven gedichten worden voorgedragen en de gouden penselen worden uitgereikt aan de tekenaars. Een mooie avond!

Foto bij artikel Kom maar dichter(bij)
12 oktober 2021

Kom maar dichter(bij)

Tijdens de Kinderboekenweek wordt er op de Optimist ook uitbundig gedicht. Een kleine bloemlezing van de prachtige literaire spinsels, staan hieronder.

Kom maar dichter(bij) om het goed te kunnen lezen...

 

Worden wat ik wil

Spannend of saai

Uitdagend

Avontuur en power

Mislukken misschien vallen

Maar ik kan het

 

Lily (8A)

 

Mijn paard en ik

 

Manege

de plek

van mijn paard

en van mij

heel gezellig

en

vooral

mijn thuis

 

Roos (7A)

Een tiptop huis

 

Zie je dat mooie huis staan?

Dat heeft een architect gedaan

Hij koos de vormen en kleuren

Maar ook de ramen en deuren

De aannemer bouwde alles blij op

Het resultaat is echt tiptop!

 

Dyon  (6A)

K inderen verzorgen

I ets doen wat de kinderen leuk vinden

N aar bed brengen als ze nog een baby zijn

D  e kinderen voorlezen

E en melkje maken

R ondleidingen geven

O pkomen voor de kinderen

P oep verschonen

V erstoppertje spelen

A aan het werken

N aar huis gaan maar dan later

G  roepsgesprek doen

 

Maureen (5A)

Beroepen

 

Als ik zangeres ben

Zou ik elke dag zingen

Maar als ik op turnen zit

Zou ik elke dag kunnen springen

 

Als ik nagelstyliste ben

Ga ik nagels lakken

Maar als ik vuilnisvrouw ben

Moet ik vuil van de grond oppakken

 

Kayla (6A)

Kindercardioloog

Ik merkte dat mijn hart sneller ging tikken.

Ik moest naar de dokter voor een paar prikken.

 

De dokter zei: ’je krijgt een operatie’.

Ik dacht: ’ow ow wat nu’?

 

Ik dacht misschien wil ik wel later  

kindercardioloog worden.

Ik wil graag kinderen beter later worden.

 

Amana (6B)

 

De winnaars van de 'Gouden penseel' zijn te vinden in het fotoalbum.

Foto bij artikel Muziek - Vuilnismannen TRASH XL
27 september 2021

Muziek - Vuilnismannen TRASH XL

Wat een geweldige dag! Wat een daverende start van de nieuwe week...

De interactieve muziekvoorstelling van 'Vuilnismannen TRASH XL'. Muziek maken met afval en vooral ook met elkaar.

Natuurlijk gaven de mannen zelf een flitsende voorstelling maar daarna mochten de kinderen uiteraard meedoen. Trommelen op emmers, een kliko, of afvaltonnen. En hoe! Wat een geluid, bombastisch, ritmisch en zo ontzettend leuk om samen te doen!

 

Hieronder een deel van de afsluiting met alle 435 leerlingen in de sportzaal van de school.

Een kleine tip: geluid gewoon lekker hard zetten!