Nieuws
 

Nieuws

Foto bij artikel Herfstwandeling in het bos
03 november 2023

Herfstwandeling in het bos

Herfst… dat is machtig mooi in het bos!De kleutergroepen hebben een bezoek gebracht aan het magische Groenendaalse bos bij Heemstede/Bennebroek. Zoveel kleuren en geuren. Prachtige paddestoelen en de wind door je haren.Een fantastische ervaring rijker!

 

Foto bij artikel Sociale veiligheid
27 oktober 2023

Sociale veiligheid

Veiligheidsmonitor groepen 6 t/m 8

Hoe prettiger je je voelt op school, hoe meer je komt tot ontontwikkeling en leren. De basisschooltijd hoort voor kinderen een onbezorgde tijd te zijn waarin zij met elkaar samen kunnen spelen en leren. Hoe we met elkaar willen omgaan en wat we daarin belangrijk vinden, staat o.a. in het protocoGewenst gedrag en het protocol ‘De pestvrije school’. Met onze methode KWINK! zorgen we ervoor dat er preventief lessen sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gegeven. Om de sociale veiligheid te monitoren, nemen we elk jaar in de bovenbouw van bouw van de school de veiligheidsmonitor af. Een digitale vragenlijst die wordt ingevuld door de kinderen uit de groepen 6 t/m 8. Het zorgt ervoor dat we zicht blijven houden hoe de kinderen de sfeer ervaren en hoe prettig en veilig zij zich er voelen. Uit de rapportages halen we aandachtspunten die verbetering behoeven, of die we juist voorleggen aan onze leerlingenraad. Ook is het mooi om erin terug te lezen dat verbeteringen die zijn door gevoerd effect hebben. Zo was de beleving rond de toiletten in de bovenbouw aandachtspunt. Door het decor weg te halen bij het vaste podium ontstond er meer zicht op de toiletten. Hierdoor verbeterde daar direct de beleving.

 

Een paar aspecten uit de rapportage die het vermelden waard zijn:

Optimist Landelijk
Veilig voelen in de school 93% 80%
In de klas 98% 96%
Denkt na over gevoel van anderen 70% 64%
De klas is leuk 89% 80%

 

De volledige rapportage is te lezen op onze website bij downloads, of door hier te klikken op: Veiligheidsmonitor 2023 rapportage.

Foto bij artikel Voorstelling 'de spion'
29 september 2023

Voorstelling 'de spion'

Voor onze bovenbouwgroepen 6 t/m 8 was er vandaag de voorstelling van 'de Spion'.

De Spion is een interactieve theatervoorstelling voor de bovenbouw, over doorzetten. Aan de hand van de theorie van de LEERKUIL (het 'leren leren') werd het publiek meegezogen in het verhaal van Geerling, die opgeleid wordt tot spion. Spannende en grappige scenes wisselden elkaar af in het uitvoeren van de geheime opdrachten, waarbij de rol van de kijkers groter was dan ze van tevoren zouden verwachten.

Een verhaal over doorzetten, immers... leren gaat nooit vanzelf daarvoor zul je je moeten inzetten, doorzetten, soms zelfs frustratie overwinnen. Maar... wat een gevoel van euforie op het moment dat je uit die leerkuil komt en weer een stap verder bent in wat je hebt geleerd.

 

De leerkuil is een onderdeel van het Leren zichtbaar maken. Op het leren zichtbaar maken is de visie van de Optimist gebasseerd. 

 

Foto bij artikel Algemene ouderavond 10 oktober 19.00 uur
26 september 2023

Algemene ouderavond 10 oktober 19.00 uur

Tijdens de algemene ouderavond zal er gestemd worden over de verhoging van de ouderbijdrage en de optie voor het schoolreisgeld. Mocht u daar graag deel van willen uitmaken, heten wij u van harte welkom op 10 oktober om 19:00 uur op De Optimist in de bovenbouwhal. 

 

 

 

 

 

Na de algemene ouderavond zullen er workshops worden gegeven door leerkrachten van de Optimist.  

Workshops deze avond:

- Leren zichtbaar maken

- Talent gedreven onderwijs

- De Kindertolk

- Spelend leren: de kracht van intrinsieke motivatie

 

Ouders kunnen intekenen voor de workshops via de poll verstuurd met PARRO.

 

Foto bij artikel Een fantastisch team!
18 september 2023

Een fantastisch team!

We zijn weer gestart! Een sterk team van ruim 45 onderwijs professionals maakt de Optimist! Op naar een geweldig schooljaar samen met de kinderen en ouders. Schooljaar 2023-2024... here we go! 
Foto bij artikel Afscheid van groep 8
19 juli 2023

Afscheid van groep 8

Afscheid van de Optimist, je basisschool, daar waar je 8 jaar hebt rond gelopen. Het blijft bijzonder. Dag groep 8A en dag groep 8B. Jullie waren gezellig, jullie waren bijzonder, jullie waren leuk… kortom het was geweldig!

 

Het uitzwaaimoment op het schoolplein... betekent meteen het definitieve afscheid.

Op naar... het voortgezet, maar eerst lekker zomervakantie!

Foto bij artikel BOUW! en Tutorlezen
10 juli 2023

BOUW! en Tutorlezen

Elk schooljaar zijn er veel leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 die leerlingen uit de lagere groepen helpen bij het BOUW! lezen en tutorlezen.

Zo hebben de jongere leerlingen even hun eigen meester of juf die hen helpt met lezen. Natuurlijk vinden de kinderen dat vanzelfsprekend, elkaar helpen, maar er even bij stil staan en hen bedanken... hoort er natuurlijk bij! Alle kinderen kregen een ijsje en een oorkonde!

Foto bij artikel Ons nieuwe, vernieuwde plein!
27 juni 2023

Ons nieuwe, vernieuwde plein!

Eindelijk! De volgende stap in ons nieuwe plein!Onder vakkundig toeziend oog vindt de volgende fase plaats van ons schoolplein.

 

Een prachtig klimtoestel (dankzij de sponsorloop), een pannaveld, nieuwe valdemping, groen en pleinstickers. We kunnen niet wachten het te gaan gebruiken.

In het weekend is er al heel veel voorbereidend werk verricht, onder tropische omstandigheden, door ouders van de school.

 

Foto bij artikel Theater in 1 dag!
26 juni 2023

Theater in 1 dag!

Theater in 1 dag! Vanochtend de opening op het schoolplein van de theater challenge. Het boek ‘de gele ballon’ van Charlotte Dematons als uitgangspunt. In alle groepen wordt een deel van de voorstelling voorbereid. Ook het aanleren van een lied hoort bij de challenge!

 

 

Foto bij artikel Sportdag 2023
26 mei 2023

Sportdag 2023

Altijd weer een geweldige dag… de sportdag. Voor de kleutergroepen op het plein en het veld naast de school. Voor de groepen 3 t/m 8 op de atletieklocatie van Hoofddorp. En wat een heerlijk sportief feestje was dat weer!
Foto bij artikel Leerkrachttekort? De schoolbesturen in de Haarlemmermeer slaan de handen ineen!
23 mei 2023

Leerkrachttekort? De schoolbesturen in de Haarlemmermeer slaan de handen ineen!

Een belangrijk nieuwsitem, als er over het onderwijs wordt bericht, is het toenemende leerkrachttekort. Iets waar we ogenschijnlijk op de Optimist nog geen last van hebben - de formatie van 2023-2024 is rond, maar waar we de ogen ook niet voor kunnen sluiten. Niet voor mogen sluiten... immers, het leerkrachtekort is iets dat de komende periode helaas steeds meer scholen gaat treffen in het rondkrijgen van het team van leerkrachten. Ook de Optimist zal daar last van gaan krijgen...

 

Gelukkig hebben de schoolbesturen van de Haarlemmermeer de handen ineen geslagen om gezamenlijk oplossingen te bedenken. En niet alleen de besturen... ook directeuren, leerkrachten, ouders en... kinderen denken mee. Out of the box! In dit PDF leest u het plan... Plan C genaamd.

Foto bij artikel Rekenkanjers
15 mei 2023

Rekenkanjers

Twee rekenkanjers in de spotlight:Sam en Viènne hebben de eerste prijs gewonnen in een nationale rekenwedstrijd: de Kangoeroe Wedstrijd.We zijn supertrots op deze twee kanjers uit groep 3.
Foto bij artikel 500
10 mei 2023

500

Vandaag weer een mijlpaal gevierd… de 500e leerling is gestart. En extra speciaal… het waren er twee! Beiden op 1 mei begonnen, maar nu na de meivakantie officieel gestart.Verrast met een mooi prentenboek ‘Het web van Seb’. Een spin die helaas geen web kan maken, maar wel heel veel andere talenten heeft. Precies daar waar de Optimist juist ook oog voor heeft: talent en uitgaan van je eigen kracht!

 

Foto bij artikel Een gang vol met dino's
31 maart 2023

Een gang vol met dino's

In de groepen 3 is getekend en gewerkt n.a.v. een thema uit onze wereldorientatiemethode BLINK!. Zo ontstond een gang vol met dinosauriers. 
Foto bij artikel Schrijfdans bij kleuters
20 maart 2023

Schrijfdans bij kleuters

Vorige week is een start gemaakt met de oudste kinderen van de kleuterbouw met schrijfdanslessen. Iedere dinsdag wordt in de groep muziek gecombineerd met bewegen. Maar wat is schrijfdans nu precies?

Het is een speelse methode om kinderen te leren schrijven, waarbij we gebruik maken van muziek. Schrijven is een ritmisch spel van recht en rond, spanning en ontspanning, bewegen van boven naar beneden, links en rechts. De kinderen slijpen de basisbewegingen in op muziek en daaruit volgen op den duur vanzelf cijfers en letters.

 

Schrijfdans werkt:

  • van grof- naar fijn motorisch;
  • met sensorisch materiaal (scheerschuim, verf, krijt) naar potlood en papier;
  • van beweging met hele lijf naar vorm;
  • van werken met 2 handen naar werken met voorkeurshand.

De kinderen oefenen tijdens de lessen essentiële vaardigheden die nodig zijn om uiteindelijk tot een goed handschrift te komen. Hersenhelften gaan beter samenwerken door tweehandig te werken. Er wordt veel geoefend met het doorkruisen van de middellijn (lateralisatie). Aan de kinderen wordt uitgelegd dat we met bewegen heel veel nieuwe weggetjes in het hoofd maken waardoor schrijven en bewegen alleen maar makkelijker wordt.

 

Maar behalve dat de kinderen flink bezig zijn tijdens de lessen is het ook gewoon heerlijk om op te gaan in de muziek en te werken met scheerschuim en andere fijne materialen.

Meer informatie is te vinden op www.schrijfdans.nl

 

             

 

Foto bij artikel Skate clinic
13 maart 2023

Skate clinic

De groepen 5 t/m 7 hebben een skate clinic gehad. Naast de twee vaste gymlessen door een vakdocent wordt er ook een aantal clinics verzorgd voor de diverse groepen. Als Gezonde school 'Bewegen' vinden wij het heel belangrijk dat er een gevarieerd aanbod is in alle groepen m.b.t. bewegen en plezier in bewegen. Clinics horen daarbij. Zo zijn er bijvoorbeeld clinics tennis, basketbal, handbal en teakwondo. Doel is vooral kinderen kennis laten maken met verschillende sporten en ze zo enthousiast te maken een dergelijke sport te gaan beoefenen. De clinic skaten was voor de groepen 5 t/m 7. Een clinic met ieder een eigen board en uiteraard beschermende kleding. Heerlijk een uur kennismaken met skaten en daarnaast nog allerlei trucs leren. En uiteraard ging dat met vallen en opstaan...

 

Foto bij artikel Gedichten over Vriendschap
03 februari 2023

Gedichten over Vriendschap

Gedichten

De poëzieweken op de Optimist leverde weer een aantal prachtige gedichten op. De gedichten zijn te bewonderen en te lezen in onze bovenbouwhal. Laat je verwonderen door hetgeen de kinderen allemaal hebben bedacht…

 

Hieronder een kleine bloemlezing:

Foto bij artikel Talentenvoorstelling
16 december 2022

Talentenvoorstelling

De kinderen uit de groepen 5 t/m 8 hebben genoten van de talentenvoorsatelling 'Aan de andere kant'. De voorstelling is geïnspireerd op het gedachtegoed van Luk Dewulf, wiens boeken over talent wereldwijd als baanbrekend worden beschouwd. De voorstelling verdiept het talent-denken en bevat dans (choreograaf: Sofie Noij) en muziek en zang (muzikale leiding: Zwaan Stam).

 

Inhoud voorstelling:

De voorstelling “Aan de andere kant” vertelt het verhaal over Joppe. Joppe leeft in een wereld vol talentenjachten. In zijn wereld bestellen ouders perfect DNA en doen alles om hun kind tot “super kid” te maken. Op een dag faalt Joppe in de spotlight. Hij komt op mysterieuze wijze “Aan de andere kant” terecht. Daar, aan de andere kant, blijken meer kinderen te wonen. Zij ontdekten wat werkelijk talent is. Met behulp van zijn nieuwe vrienden vult Joppe een rugzak met talenten en treedt de wereld tegemoet.

Foto bij artikel Kerstliedjes bij de start van de dag
09 december 2022

Kerstliedjes bij de start van de dag

Een traditie is weer in ere hersteld! 's Ochtends worden de kinderen en ouders welkom geheten in een sfeervol versierde school met kerstliedjes.

En uiteraard mag iedereen meezingen!

                                  
Foto bij artikel Sinterklaas op de Optimist
05 december 2022

Sinterklaas op de Optimist

Op de welhaast voor de Sint drukste dag, had hij toch nog tijd om de Optimist een bezoek te brengen.

Nu zitten daar natuurlijk ook wel hele lieve kinderen en hebben we bij de Sint een streepje voor.

Een bijzondere aankomst was het wel: met een bestelbusje werd de Sint, als ware het een pakketje, afgeleverd. Maar dat mocht de pret niet drukken, de kinderen vonden het geweldig om hem te kunnen binnenzingen.

 

1 2