Groep 8A

Welkom op de groepspagina van groep 8a!

 

Welkom in groep 8, een super spannend jaar waarin veel moet én gaat gebeuren. Het is het jaar van kamp en musical, maar eerst moeten we nog even hard werken voor een goed passend eindadvies.

 

De kinderen, meester Gijs en juf Judith hebben de doelen helder en we gaan er samen een goed jaar van maken! 

 

(De foto is gemaakt tijdens onze studietweedaagse, waar we enorm veel mooie ideëen hebben opgedaan om te gebruiken dit schooljaar) 

BERICHTEN

08 feb 2018 - Heel groep 8A Bakt!
Je hebt van die dagen dat je er niks van bakt... vandaag was niet zo'n dag, want sjonge jonge! Wat werd er een hoop gebakken! Groep 8 cake er al dagen naar uit, en vandaag was het zover. Taarten, cakes, cupcakes, brownies... van alles en nog wat moest er gemaakt worden. Een gezellige (en gestructureerde) kliederboel leverde hopelijk een hoop lekkernijen op. Daar komen we morgen pas achter, want dan gaan we het allemaal opeten. We willen heel graag Mireille en Annelies bedanken voor hun hulp tijdens het bakken, maar ook Linda voor het daadwerkelijk afbakken van de taarten thuis! 

De foto's komen in een apart foto-album te staan, die vinden jullie hier rechts --> 


31 jan 2018 - Tafelvierkanten
Preview foto Vandaag mochten de kinderen na een ochtend keihard werken ook even tijd maken voor iets leuks: tafelvierkanten. Bij tafelvierkanten gooi je met twee dobbelstenen, waar je een keersom van moet maken (bijvoorbeeld 2 en 4 gegooid, maakt 2 x 4 = 8). Vervolgens zoek je op je vel het vakje met "8" en mag je één streepje zetten. Daarna mag je tegenstander gooien. Wanneer het vakje volledig "omstreept" is, heb je dat vakje gewonnen (net als bij "kamertje verhuren"). Wie aan het einde de meeste vakjes heeft, wint! Dat leverde behoorlijk wat nadenkwerk op, waarbij geluk en strategie tegen elkaar moesten worden ehh... weggestreept. Zo werd een ontzettend goede werkochtend leerzaam én leuk afgesloten! 

 


26 jan 2018 - Rekenles
Preview foto Vandaag hebben we bij rekenen geen les gehad, maar les gegeven! Alle kinderen gingen in drietallen aan de slag met een lesdoel vanuit de toets van aanstaande maandag. Dat lesdoel moesten ze nog een keer instrueren aan de groep, vervolgens een wisbordjes-opdracht bedenken en een schriftelijke verwerking maken voor de klas. Super leuk, waarbij de kinderen enorm hard hebben samengewerkt en alle kinderen wat hebben gepresenteerd (alhoewel, de laatste 3 groepjes zijn maandag nog aan de beurt). Op de foto een korte sfeerimpressie. 

22 jan 2018 - Mad Science
Preview foto Vandaag hadden we een gastles van Mad Science op school. Tijdens de demonstratie hebben we een aantal dingen gezien en geleerd. Zo weten we bijvoorbeeld nu dat ijzer kan branden, maar dat verschillende metalen een andere kleur vlam geven (deze techniek gebruiken ze ook bij het "verdwijnselen" in Harry Potter!). Ook weten we dat we een ei in een fles kunnen laten verdwijnen door een kaarsje in de fles te zetten. De moleculen in de fles worden dan warm, willen heel graag de fles uit en trekken daarom het ei door de mond van de fles om naar buiten te kunnen. Bij deze les werd er gebruik gemaakt van menselijke proefkonijnen, maar Sara en Jace stonden hun mannetje prima!

19 dec 2017 - GIG
Preview foto Afgelopen zaterdag hebben we met onze school meegedaan aan GIG2017! Tijdens GIG kunnen jongeren hun talent op het gebied van muziek en dans vertonen op het grote podium van Schouwburg de Meerse. Met OBS de Optimist deden we mee met het scholenkoor, met het liedje "Try Everything" van Shakira. Uit onze klas deden Tim, Matthijs, Amber, Mare en Nina mee. 

 

Na maanden oefenen was het eindelijk zo ver, en konden we genieten van een groep kinderen die stond te stralen op het podium! Er werd goed gezongen, goed gedanst en wat waren de kinderen apetrots op zichzelf! We hoeven er natuurlijk niet bij te zeggen dat ook ouders en leerkrachten enorm trots waren op hoe ze daar stonden te stralen.

 

Mooi meegenomen, we zijn nog 3e geworden ook, waardoor we er met een geldprijs van €100,- vandoor gingen, die we met school mogen besteden aan muziek-educatie.


08 dec 2017 - Kahoot
Juf Judith heeft een Kahoot gemaakt, je vindt hem hier!

27 nov 2017 - Informatieavond VO
Preview foto Vanavond hebben we bij ons op school een informatieavond van het Voortgezet Onderwijs (VO) geweest. Het HVC, Hoofdvaart College, Haarlem College, Haarlemmermeer Lyceum KSH en Kaj Munk waren aanwezig om iets over hun school te vertellen. In twee workshoprondes heeft iedereen de school van zijn/haar keuze kunnen bezoeken. Het was een geslaagde avond, en dank aan onze VO-collega's, die hier op hun vrije avond hier een enorm succes van hebben gemaakt!

10 nov 2017 - Extra oefenen? Dat kan!
Naar aanleiding van de voorlopige adviesgesprekken waren sommigen van jullie op zoek naar handige websites om nog spelling, taal, rekenen of studievaardigheden te oefenen. Begrijpend lezen oefenen gaat het makkelijkste via nieuwsbegrip, kies dan een (voor jou interessante) archieftekst om nog eens keer te maken, dat kan ook van vorige schooljaren zijn, het niveau blijft dan gewoon B of C, dat maakt niet uit.

 

Ook kun je voor alle vakken Squla gebruiken, maar daar moet je wel voor betalen.

 

Hieronder staan een paar handige websites:

 

Taal:

Leestrainer

 

Spelling:

Leestrainer

Taal oefenen

 

Rekenen:

Leestrainer

Sommenfabriek

Rekentuin

 

Studievaardigheden:

Leestrainer

 

 


03 nov 2017 - Ongelijknamige breuken aftrekken, Dylan legt het uit!
Dylan legt even haarfijn uit hoe je ongelijknamige breuken van elkaar kunt aftrekken. Dat is niet zo makkelijk, maar ook weer niet zo moeilijk als dat het lijkt. Dylan legt het uit met de som 9/10 - 2/3. Daarbij gebruikt hij het wisbordje. Het wisbordje gebruiken we altijd tijdens de instructie, zo kunnen we snel zien welke leerling het al begrijpt, of wie dit onderdeel nog een beetje lastig vindt. Tijdens verlengde instructie werkt het ook heel fijn als kladblaadje. Genoeg getyped, laten we eens kijken hoe Dylan die ongelijknamige breuken van elkaar aftrekt... 

 


03 nov 2017 - Hoorspel maken
Preview foto Vandaag hebben we bij taal gewerkt aan het maken van een hoorspel. In tweetallen gingen de kinderen aan de slag met het bedenken en uitwerken van een spannend, romantisch of grappig verhaal. De komende week gaan we het verhaal verder uitwerken om het vervolgens op te nemen. Wanneer ze af zijn, proberen we de hoorspellen hier op de klassenpagina te uploaden. 

31 okt 2017 - Vezels, wat zijn dat naut?
Preview foto Bij Naut ging het over vezels. Vezels, dat zijn eigenlijk hele kleine draadjes waar een dikkere draad van wordt gemaakt. Een draad wol bijvoorbeeld, bestaat uit hele kleine draadjes (wolvezels). Alle vezels hebben hun eigen kwaliteiten: ze houden vocht vast of laten vocht door, ze zijn stevig of juist heel soepel. Daardoor kunnen vezels heel doelgericht worden ingezet, en is een kogelwerend vest bijvoorbeeld niet van katoen gemaakt, maar van kevlar (dat is trouwens een kunstvezel, mensen hebben hem ontwikkeld!). Moment van de dag was even bij elkaar kijken waar je kleding precies van is gemaakt. 

19 okt 2017 - Huiswerk Taal
Als huiswerk taal willen we dat je tijdens de vakantie deze Kahoot maakt. De pincode voor deze Kahoot komt op het bord in de klas te staan. Je maakt deze Kahoot onder je gewone voornaam. Tijdens de games in de klas kunnen we weer een toffe nickname bedenken, maar anders kunnen we niet checken wie wel of niet het huiswerk heeft gemaakt. Groetjes en een fijne vakantie! Juf Judith en Meester Gijs

14 okt 2017 - Sommenfabriek
Op de website van de Sommenfabriek kun je hele handige filmpjes vinden met uitleg over die onderdelen die jij nog lastig vindt. Aan de linkerkant van de website kun je het concept (onderwerp kiezen), waarna je in een nieuw scherm kunt kiezen welke vaardigheid je wilt gaan oefenen. Komende week gaan we bijvoorbeeld optellen en aftrekken met ongelijknamige breuken. Kijk alvast het filmpje waarin ze dat nog eens haarfijn uitleggen, dan hoef je je tijdens de les 'geen breuk te rekenen'...

 

 


14 okt 2017 - Japans rekenen
Als je in het weekend even tijd over hebt, probeer je wel eens wat uit... Zo ben ik tijdens het weekend eens gaan oefenen met Japans rekenen. Door lijnen neer te zetten kun je 'makkelijk' een keersom uitrekenen. 

 

Zelf vind ik het superlastig, maar misschien wel eens leuk om met je ouders uit te proberen (niet teveel natuurlijk, ons cijferen gaat veel makkelijker!!) 


11 okt 2017 - Voorleesfinale
Preview foto Vandaag was de voorleesavond. Van alle bovenbouwklassen waren de beste voorlezers aanwezig om met elkaar te bekijken wie de voorleeskampioen van de school zou worden. Ook werden er per klas de drie beste gedichten voorgedragen. Mare, Amber, Viraisha en Sacha hebben onze groep prima vertegenwoordigd! Voorleeskampioen van de school is Kate uit groep 5A geworden. Klasse Kate, names ons allemaal in groep 8A gefeliciteerd! 

06 okt 2017 - Finalisten voorleesfinale
Preview foto De afgelopen week hebben we in de klas de voorleeswedstrijd gehouden. Tijdens deze wedstrijd hebben Norah, Amber, Nina, Oumaima, Sara, Amarjot, Tim, Matthijs en Sacha tegen elkaar gestreden om de klas te mogen vertegenwoordigen op de finaleavond. De wedstrijd is gewonnen door Sacha, zij mag gaan strijden om de titel "Voorleeskampioen OBS de Optimist". 

 

De drie finalisten van de gedichten zijn Amber, Mare en Viraisha geworden. 


14 sep 2017 - Lekker aan het werk
Preview foto Vandaag is er in de klas weer lekker gewerkt. Bij rekenen met prijs/gewicht, bij taal met aanhalingstekens, de Gouden Eeuw kwam tijdens geschiedenis aan bod, én we hebben onze allereerste topotoets erop zitten. 

Ook hebben we de informatieavond voor de ouders gehad welke goed bezocht is. 


08 sep 2017 - Yahtzee!
Preview foto Tijdens de eerste schoolweek is het nog even lekker opstarten. We zijn vandaag tijdens rekenen op een gezellige manier aan het rekenen geslagen door een ouderwets gezellig potje Yahtzee te spelen. Dat leverde her en der wat klassieke frustratie op, maar ook een uitbundige 'YEEESSSSS!' bij het gooien van een Yahtzee. Sportiviteit stond voorop, enne.. rekenen natuurlijk ook! :) 

07 sep 2017 - Luchtdruk en andere krachten (Naut)
Bij Naut hebben we het gehad over verschillende krachten. Deze meneer laat heel mooi zien hoe lucht zich verplaatst ten opzichte van voorwerpen die zwaarder of lichter zijn dan lucht.

 


07 sep 2017 - Klaar voor de start..... Af!
We zijn onderweg in groep 8! Een beetje spannend was het wel toen iedereen binnen kwam, maar de start was goed! Inmiddels hebben we al wat instaptoetsen gemaakt, zijn we begonnen met wereldoriëntatie en begint iedereen weer even lekker te landen na de vakantie. De komende tijd gaan we jullie goed op de hoogte houden van al onze activiteiten. Tot snel!