Nieuws
 

Nieuws

20 maart 2023

Schrijfdans bij kleuters

Vorige week is een start gemaakt met de oudste kinderen van de kleuterbouw met schrijfdanslessen. Iedere dinsdag wordt in de groep muziek gecombineerd met bewegen. Maar wat is schrijfdans nu precies?

Het is een speelse methode om kinderen te leren schrijven, waarbij we gebruik maken van muziek. Schrijven is een ritmisch spel van recht en rond, spanning en ontspanning, bewegen van boven naar beneden, links en rechts. De kinderen slijpen de basisbewegingen in op muziek en daaruit volgen op den duur vanzelf cijfers en letters.

 

Schrijfdans werkt:

  • van grof- naar fijn motorisch;
  • met sensorisch materiaal (scheerschuim, verf, krijt) naar potlood en papier;
  • van beweging met hele lijf naar vorm;
  • van werken met 2 handen naar werken met voorkeurshand.

De kinderen oefenen tijdens de lessen essentiële vaardigheden die nodig zijn om uiteindelijk tot een goed handschrift te komen. Hersenhelften gaan beter samenwerken door tweehandig te werken. Er wordt veel geoefend met het doorkruisen van de middellijn (lateralisatie). Aan de kinderen wordt uitgelegd dat we met bewegen heel veel nieuwe weggetjes in het hoofd maken waardoor schrijven en bewegen alleen maar makkelijker wordt.

 

Maar behalve dat de kinderen flink bezig zijn tijdens de lessen is het ook gewoon heerlijk om op te gaan in de muziek en te werken met scheerschuim en andere fijne materialen.

Meer informatie is te vinden op www.schrijfdans.nl

 

             

 


Preview foto