Nieuws

Voorlees- en gedichtenwedstrijd 2018

Voorlees- en gedichtenwedstrijd 2018

18 oktober 2018 - De nieuwe Voorleeskampioen van de Optimist 2018 is bekend:Rob uit groep 7B. Het werd een zinderende avond vol poëzie, prachtige tekeningen en voorgelezen verhalen. De gedichten van de kinderen hadden als thema: ‘Vriendschap’, tevens het thema van deze Kinderboekenweek, vertaald in : ‘Je hoort erbij’. De gedichten gaven ons een prachtig inkijkje in hun gedachtenwereld en tevens hield het ons een spiegel voor. De gedichten die als winnend gedicht uit de bus kwamen werd afgedrukt op een t-shirt welke de kinderen hebben gekregen. De winnende tekeningen zijn ingelijst en de kinderen krijgen deze mee. Ook de tekeningen gaven een mooi inkijkje, er werd fraai verwoord waar de inspiratie vandaan was gekomen om ze te maken. En Rob werd de opvolger als Voorleeskampioen van Kate die vorig jaar de winnares was. Kate mocht dit jaar in de jury plaatsnemen en kon als ervarings-deskundige natuurlijk heel goed beoordelen waar de winnaar aan moest voldoen. Een zeer gelukkige Rob loopt nu trots als een pauw door de school. Een prachtavond, vol speciale momenten.

Kunstprojectweken

Kunstprojectweken

29 september 2018 - De afsluiting van de kunstprojectweken op vrijdagmiddag 28 september op het schoolplein was een van de hoogtepunten van de weken zelf. De prachtige resultaten kregen veel lof, maar wat nog veel belangrijker is, was het proces zelf. Er is in alle groepen geweldig samengewerkt, overlegd en geknutseld. Zowel creatief als sociaal een enorm leuk project. En dat daar dan enorm mooie resultaten het gevolg van zijn... lijkt bijna vanzelfsprekend!

 

Benieuwd naar nog meer foto's? Kijk in ons fotoalbum op de website!

Rekenen digitaal verwerken!

Rekenen digitaal verwerken!

17 september 2018 - In de groepen 6 en 7 op de Optimist is gestart met het digitaal verwerken van lesstof. Rekenen is hierbij het eerste vak dat deels digitaal wordt verwerkt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het programma Momento. Alle leelringen uit één groep werken tegelijkertijd op een Chromebook. Het Momento dashboard toont de leerkracht, terwijl de leerlingen de lesstof aan het maken zijn, in één oogopslag of leerlingen de stof goed beheersen, hulp nodig hebben omdat resultaten achterblijven of extra uitdaging nodig hebben. Het digitaal verwerken betekent echter geenszins dat er niet meer geschreven wordt. Bewerkingen worden nog steeds ook op papier uitgewerkt.

Digitaal de rekenstof verwerken en daarbij dir

juist ook van de leerkracht.

ecte feedback vanuit de computer, maar
We zijn begonnen!

We zijn begonnen!

03 september 2018 - We zijn begonnen!
De Nederlandse en de Internationale Optimist. Samen!
Best wel een beetje spannend, soms onwennig, anderen met heel veel zin, maar we zijn begonnen!

Dag groep 8

18 juli 2018 - Dag groep 8!

 

Einde van het schooljaar betekent ook afscheid nemen. En groep 8 neemt daarbij afscheid van hun school en hun basisschooltijd. Een bijzonder moment. Uiteraard hebben de kinderen daarbij stilgestaan met een spetterende musical - 'De tent op z'n kop' - maar ook alle kinderen van de school hebben de achtste groepers uitgezwaaid.

Een bijzonder mooie groep gaat de Optimist verlaten, maar we weten... ze hebben een goede bagage meegekregen om het op hun volgende plek ook weer geweldig te hebben.

 

Met een lach en een traan... vaarwel groep 8!

Eindfeest 2018

13 juli 2018 - We kunnen terugkijken op een geweldig slotakkoord van dit lustrumjaar: het Eindfeest was geweldig. Heel veel kinderen en hun ouders hebben genoten van de spelletjes, het lekkere eten en de geweldige ambiance door het prachtige weer.

Bekijk hier de filmimpressie

De laatste periode

De laatste periode

06 juli 2018 - De laatste weken, de laatste loodjes... vakantie bijna in zicht. De afsluitende afstemmingsgesprekken en de uitreiking van het rapport. Groep 8 die zich voorbereidt op hun afscheid en de musical. Een grote variëteit in de school: leren, spelen en zingen. Onderwijs, wat een boeiend en heerlijk vak is het toch!

Kinderboekenschrijfster Fiona Rempt op bezoek

19 juni 2018 - Kinderboekenschrijfster Fiona Rempt was kwam op bezoek in de groepen 5 en 6. N.a.v woorden die de kinderen aangaven bedacht zij een prachtig verhaal. Een interactieve presentatie waarbij de kinderen ademloos luisterden, meededen en vol enthousiasme een verhaal zagen ontstaan.

Schoolreis groep 1 t/m 8

Schoolreis groep 1 t/m 8

14 juni 2018 - De schoolreis van de groepen 1 t/m 8 was dit jaar naar Langevelderslag georganiseerd. Een heel programma op het strand, in de duinen en het bos. De reis met een echte bus was al een hoogtepunt, daarna een heel gevarieerd programma met spel en allerei ontdekkingen in de natuur.

 

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum op de website.

Er wordt gebouwd aan talent

Er wordt gebouwd aan talent

11 juni 2018 - Er wordt gebouwd aan talent op de Optimist... Een mindmap maken van je eigen tijdlijn, spelen op de piano, programmeren als onderdeel van de 21st Century Skills, bezoek van een kinderboekenschrijfster die haar eigen boeken illustreert of de dag beginnen met als warming-up ZangExpress onze muziekmethode.

 

Lustrumsportdag

Lustrumsportdag

25 mei 2018 - Bij een lustrum hoort een Lustrumsportdag. Alle ingrediënten voor een heerlijke dag waren aanwezig: heerlijke kinderen, heel veel ouderhulp, prachtig weer en mooie locaties! De groepen 1 en 2 vermaakten zich feestelijk op het plein van de school en de groepen 3 t/m 8 gingen zich sportief meten op de Atletiekbaan in Hoofddorp.

Een zeer geslaagde dag die smaakt naar meer!

Hieronder een aantal foto's, meer foto's zijn terug te vinden in ons fotoalbum op de website.

Kibo in gesprek met wethouder Nederstigt

19 mei 2018 - 
“Hij doet natuurlijk wel zijn best, maar misschien kan hij toch nog ietsje méér doen”, zegt Kibo (9) over de wethouder Duurzaamheid, John Nederstigt. Daarom bood Kibo hem afgelopen dinsdag namens Kids Climate Conference het magazine ‘Natuurtalenten’ aan. Met daarin tien aanbevelingen van kinderen voor de toekomst van de aarde.

Hij had een leuk gesprek met de wethouder, vertelt Kibo.

“Af en toe gebruikte hij een moeilijk woord, maar als ik zei dat ik het niet begreep, legde hij het uit. Hij vroeg wat ik het ergste vind wat nu met de natuur wordt gedaan.”

En, wat is dat? Kibo weet het onmiddellijk:

“De plastic soep en de bijvangst in de visserij. Wat ik ook superraar vind, is dat ze in China de vinnen van levende haaien afsnijden voor de haaienvinnensoep en die haaien dan levend teruggooien in zee.”

Lees verder - klik hier.

Groep 8 op schoolkamp!

15 mei 2018 - Dinsdag 15 mei zijn onze 41 achtste groepers op schoolkamp gegaan. Nog een kleine 10 weken en dan wordt er definitief afscheid genomen van de basisschool en hun basisschooltijd. Het schoolkamp is daar een onderdeel van en een absoluut hoogtepunt voor ze! Bepakt met allerlei goede adviezen (tanden poetsen, iedere dag het verschoninkje en op tijd naar bed) zijn de kinderen en de leerkrachten afgereisd naar Bladel in Noord-Brabant. Al jaren onze accomodatie en de perfecte uitvalsbasis voor heel veel leuke activiteiten en herinneringen.

Er vloeiden wat tranen vanochtend, maar de kinderen zijn op weg, vol verwachting...

Meer foto's van tijdens kamp staan in ons fotoalbum.

Lezen is leuk!

Lezen is leuk!

17 april 2018 - Als BOS-school (Bibliotheek op school) vinden we lezen en leesplezier heel belangrijk, vandaar dat leespromotie een belangrijk onderdeel is van het lesprogramma. Voorlezen, samen lezen, tutorlezen, stillezen en aandacht voor nieuwe boeken zijn onderdelen van ons aanbod. Elke ochtend wordt er in de groepen 3 t/m 8 gestart met lezen. Deze week werd in groep 4A gestart met de 'Boekensushi'. Dan wordt er een paar minuten gelezen in een boek, het boek wordt vervolgens doorgegeven, en in het nieuwe boek dat je krijgt, lees je weer een paar minuten. In relatief korte tijd proef je zo heel wat boeken, dan is er zeker een boek waarin je heel graag wilt verder lezen...

In groep 3 werd er ook bijzonder gelezen, het weer nodigt deze week namelijk uit om te lezen... op ons plein! Dat is echt leuk!

 

Afdeling Internationale school officieel geopend

Afdeling Internationale school officieel geopend

11 april 2018 - Woensdag 11 april was de officiële opening van de Internationale school. Een onderdeel van de ceremonie was het onthullen van een door de kinderen gemaakt kunstwerk. Het kunstwerk symboliseert hoe de kinderen de plek op school ervaren. Samen met wethouder John Nederstigt werd het kunstwerk onthuld. 

De opening was ook te zien op NH-nieuws, hieronder het fragment:

 

Onverwachte ontruiming

Onverwachte ontruiming

09 april 2018 - Jaarlijks oefenen we met alle leerlingen en leerkrachten het zo veilig mogelijk ontruimen van het gebouw. Woensdag 4 april was er de ‘onverwachte’ ontruiming van het totale gebouw met alle gebruikers. Belangrijk bij dit soort totale ontruimingen is de commu-

nicatie tussen alle partijen. Uiteraard evalueren we met elkaar de ontruiming, want eenmaal allemaal buiten is het ook belangrijk te weten: wat er aan de hand is, waar de evacuatiedienst(en) op moeten letten, maar bovenal… is iedereen wel veilig buiten!

Voor onze jongste kinderen altijd weer een spannende oefening, maar voor de ouders een veilige gedachte dat we voorbereid zijn. En... de gehele ontruiming, het naar buiten gaan, verliep slechts in enkele minuten!

Paasontbijt

Paasontbijt

29 maart 2018 - Met een heerlijk Paasontbijt konden alle kinderen vanochtend op de Optimist de dag beginnen. Gehuld in pyjama kwamen de kinderen naar school om samen te genieten van al het lekkers. Er was genoeg meegenomen om ook de lunch mee te vullen, dus kon er een tweede keer heerlijk gegeten worden. In alle klassen heerste een fijne gezelligheid om samen de dag te starten. Nu even lekker een paar dagen vrij!

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum onder het tabje 'actueel'.

Optimist's got talent 2018

Optimist's got talent 2018

21 maart 2018 - Dinsdagavond 20 maart werd voor de tweede maal 'Optimist's got talent' gehouden. Dit keer een lustrumeditie omdat de Optimist 15 jaar bestaat. Een groot palet aan talenten was op het toneel te zien. Er werd gezongen, gedanst, gerapt en gespeeld op instrumenten. Er waren deze avond maar liefst 19 acts te zien die elkaar in rap tempo opvolgden. Het publiek werd verrast, ontroerd en gedurende ruim anderhalf uur vermaakt. Trotse ouders, grootouders en broertjes en zusjes konden genieten van heel veel moois. Speciaal was ook dat er dit jaar ook een aantal leerlingen van de Internationale school optraden, dat gaf de avond weer een extra dimensie. Wij zijn trots op onze kinderen die met heel veel lef hebben opgetreden. Volgend jaar weer!

Meer prachtige foto's van onze 'huisfotograaf' Dennis Grimbergen zijn te bewonderen in ons fotoalbum, onder het tabje 'actueel'.

Programmeerlessen in de bovenbouw

Programmeerlessen in de bovenbouw

15 maart 2018 - Kinderen voorbereiden op de vaardigheden die het leven in deze nieuwe tijd, maar vooral de toekomst vraagt, is een van de vraagstukken die ook in het onderwijs beantwoord  moeten worden. Een van de antwoorden die we daar als school in hebben gevonden is het aanbieden van programmeren. Programmeren vraagt van de kinderen hele andere vaardigheden: 21st century skills. Niet alleen ICT valt daaronder, ook het kunnen samenwerken (democratisering), vooruitkijken en plannen zijn dergelijke vaardigheden. Een stap in dat proces is gelegd in de bovenbouwgroepen met programmeerlessen. Op school hebben we inmiddels genoeg Chromebooks om er in een hele klas actief mee te laten werken. 

Muziek! Alles zingt!

Muziek! Alles zingt!

06 maart 2018 - Op de Optimist is het motto: zin in leren! Het is heerlijk om te merken dat je iets kunt dat je bij de start van een les nog niet beheerste. Dat maakt dat je zin krijgt in het vervolg. Zin in leren wordt ook aangewakkerd door heerlijk ontspannen met elkaar muziek te maken en te zingen. Door subsidie van de muziekimpuls komen er vakleerkrachten muziek van Pier K en Zangexpress in de klas. In alle groepen krijgt het muziekonderwijs zodoende een enorme impuls! Zangexpress is onze (digitale) muziekmethode. Er staan op deze website enorm veel liedjes. Kinderen vinden het heerlijk om te zingen. Boomwackers die aangeschaft zijn geeft elk kind daarnaast de mogelijkheid om, op een eenvoudige manier, een instrument te bespelen. En dat dan ook nog eens samen doen... Morgen weer!

Op de foto kinderen uit groep 4A.

1 2