Nieuws

Kinderboekenschrijfster Fiona Rempt op bezoek

19 juni 2018 - Kinderboekenschrijfster Fiona Rempt was kwam op bezoek in de groepen 5 en 6. N.a.v woorden die de kinderen aangaven bedacht zij een prachtig verhaal. Een interactieve presentatie waarbij de kinderen ademloos luisterden, meededen en vol enthousiasme een verhaal zagen ontstaan.

Schoolreis groep 1 t/m 8

Schoolreis groep 1 t/m 8

14 juni 2018 - De schoolreis van de groepen 1 t/m 8 was dit jaar naar Langevelderslag georganiseerd. Een heel programma op het strand, in de duinen en het bos. De reis met een echte bus was al een hoogtepunt, daarna een heel gevarieerd programma met spel en allerei ontdekkingen in de natuur.

 

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum op de website.

Er wordt gebouwd aan talent

Er wordt gebouwd aan talent

11 juni 2018 - Er wordt gebouwd aan talent op de Optimist... Een mindmap maken van je eigen tijdlijn, spelen op de piano, programmeren als onderdeel van de 21st Century Skills, bezoek van een kinderboekenschrijfster die haar eigen boeken illustreert of de dag beginnen met als warming-up ZangExpress onze muziekmethode.

 

Lustrumsportdag

Lustrumsportdag

25 mei 2018 - Bij een lustrum hoort een Lustrumsportdag. Alle ingrediënten voor een heerlijke dag waren aanwezig: heerlijke kinderen, heel veel ouderhulp, prachtig weer en mooie locaties! De groepen 1 en 2 vermaakten zich feestelijk op het plein van de school en de groepen 3 t/m 8 gingen zich sportief meten op de Atletiekbaan in Hoofddorp.

Een zeer geslaagde dag die smaakt naar meer!

Hieronder een aantal foto's, meer foto's zijn terug te vinden in ons fotoalbum op de website.

Kibo in gesprek met wethouder Nederstigt

19 mei 2018 - 
“Hij doet natuurlijk wel zijn best, maar misschien kan hij toch nog ietsje méér doen”, zegt Kibo (9) over de wethouder Duurzaamheid, John Nederstigt. Daarom bood Kibo hem afgelopen dinsdag namens Kids Climate Conference het magazine ‘Natuurtalenten’ aan. Met daarin tien aanbevelingen van kinderen voor de toekomst van de aarde.

Hij had een leuk gesprek met de wethouder, vertelt Kibo.

“Af en toe gebruikte hij een moeilijk woord, maar als ik zei dat ik het niet begreep, legde hij het uit. Hij vroeg wat ik het ergste vind wat nu met de natuur wordt gedaan.”

En, wat is dat? Kibo weet het onmiddellijk:

“De plastic soep en de bijvangst in de visserij. Wat ik ook superraar vind, is dat ze in China de vinnen van levende haaien afsnijden voor de haaienvinnensoep en die haaien dan levend teruggooien in zee.”

Lees verder - klik hier.

Groep 8 op schoolkamp!

15 mei 2018 - Dinsdag 15 mei zijn onze 41 achtste groepers op schoolkamp gegaan. Nog een kleine 10 weken en dan wordt er definitief afscheid genomen van de basisschool en hun basisschooltijd. Het schoolkamp is daar een onderdeel van en een absoluut hoogtepunt voor ze! Bepakt met allerlei goede adviezen (tanden poetsen, iedere dag het verschoninkje en op tijd naar bed) zijn de kinderen en de leerkrachten afgereisd naar Bladel in Noord-Brabant. Al jaren onze accomodatie en de perfecte uitvalsbasis voor heel veel leuke activiteiten en herinneringen.

Er vloeiden wat tranen vanochtend, maar de kinderen zijn op weg, vol verwachting...

Meer foto's van tijdens kamp staan in ons fotoalbum.

Lezen is leuk!

Lezen is leuk!

17 april 2018 - Als BOS-school (Bibliotheek op school) vinden we lezen en leesplezier heel belangrijk, vandaar dat leespromotie een belangrijk onderdeel is van het lesprogramma. Voorlezen, samen lezen, tutorlezen, stillezen en aandacht voor nieuwe boeken zijn onderdelen van ons aanbod. Elke ochtend wordt er in de groepen 3 t/m 8 gestart met lezen. Deze week werd in groep 4A gestart met de 'Boekensushi'. Dan wordt er een paar minuten gelezen in een boek, het boek wordt vervolgens doorgegeven, en in het nieuwe boek dat je krijgt, lees je weer een paar minuten. In relatief korte tijd proef je zo heel wat boeken, dan is er zeker een boek waarin je heel graag wilt verder lezen...

In groep 3 werd er ook bijzonder gelezen, het weer nodigt deze week namelijk uit om te lezen... op ons plein! Dat is echt leuk!

 

Afdeling Internationale school officieel geopend

Afdeling Internationale school officieel geopend

11 april 2018 - Woensdag 11 april was de officiële opening van de Internationale school. Een onderdeel van de ceremonie was het onthullen van een door de kinderen gemaakt kunstwerk. Het kunstwerk symboliseert hoe de kinderen de plek op school ervaren. Samen met wethouder John Nederstigt werd het kunstwerk onthuld. 

De opening was ook te zien op NH-nieuws, hieronder het fragment:

 

Onverwachte ontruiming

Onverwachte ontruiming

09 april 2018 - Jaarlijks oefenen we met alle leerlingen en leerkrachten het zo veilig mogelijk ontruimen van het gebouw. Woensdag 4 april was er de ‘onverwachte’ ontruiming van het totale gebouw met alle gebruikers. Belangrijk bij dit soort totale ontruimingen is de commu-

nicatie tussen alle partijen. Uiteraard evalueren we met elkaar de ontruiming, want eenmaal allemaal buiten is het ook belangrijk te weten: wat er aan de hand is, waar de evacuatiedienst(en) op moeten letten, maar bovenal… is iedereen wel veilig buiten!

Voor onze jongste kinderen altijd weer een spannende oefening, maar voor de ouders een veilige gedachte dat we voorbereid zijn. En... de gehele ontruiming, het naar buiten gaan, verliep slechts in enkele minuten!

Paasontbijt

Paasontbijt

29 maart 2018 - Met een heerlijk Paasontbijt konden alle kinderen vanochtend op de Optimist de dag beginnen. Gehuld in pyjama kwamen de kinderen naar school om samen te genieten van al het lekkers. Er was genoeg meegenomen om ook de lunch mee te vullen, dus kon er een tweede keer heerlijk gegeten worden. In alle klassen heerste een fijne gezelligheid om samen de dag te starten. Nu even lekker een paar dagen vrij!

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum onder het tabje 'actueel'.

Optimist's got talent 2018

Optimist's got talent 2018

21 maart 2018 - Dinsdagavond 20 maart werd voor de tweede maal 'Optimist's got talent' gehouden. Dit keer een lustrumeditie omdat de Optimist 15 jaar bestaat. Een groot palet aan talenten was op het toneel te zien. Er werd gezongen, gedanst, gerapt en gespeeld op instrumenten. Er waren deze avond maar liefst 19 acts te zien die elkaar in rap tempo opvolgden. Het publiek werd verrast, ontroerd en gedurende ruim anderhalf uur vermaakt. Trotse ouders, grootouders en broertjes en zusjes konden genieten van heel veel moois. Speciaal was ook dat er dit jaar ook een aantal leerlingen van de Internationale school optraden, dat gaf de avond weer een extra dimensie. Wij zijn trots op onze kinderen die met heel veel lef hebben opgetreden. Volgend jaar weer!

Meer prachtige foto's van onze 'huisfotograaf' Dennis Grimbergen zijn te bewonderen in ons fotoalbum, onder het tabje 'actueel'.

Programmeerlessen in de bovenbouw

Programmeerlessen in de bovenbouw

15 maart 2018 - Kinderen voorbereiden op de vaardigheden die het leven in deze nieuwe tijd, maar vooral de toekomst vraagt, is een van de vraagstukken die ook in het onderwijs beantwoord  moeten worden. Een van de antwoorden die we daar als school in hebben gevonden is het aanbieden van programmeren. Programmeren vraagt van de kinderen hele andere vaardigheden: 21st century skills. Niet alleen ICT valt daaronder, ook het kunnen samenwerken (democratisering), vooruitkijken en plannen zijn dergelijke vaardigheden. Een stap in dat proces is gelegd in de bovenbouwgroepen met programmeerlessen. Op school hebben we inmiddels genoeg Chromebooks om er in een hele klas actief mee te laten werken. 

Muziek! Alles zingt!

Muziek! Alles zingt!

06 maart 2018 - Op de Optimist is het motto: zin in leren! Het is heerlijk om te merken dat je iets kunt dat je bij de start van een les nog niet beheerste. Dat maakt dat je zin krijgt in het vervolg. Zin in leren wordt ook aangewakkerd door heerlijk ontspannen met elkaar muziek te maken en te zingen. Door subsidie van de muziekimpuls komen er vakleerkrachten muziek van Pier K en Zangexpress in de klas. In alle groepen krijgt het muziekonderwijs zodoende een enorme impuls! Zangexpress is onze (digitale) muziekmethode. Er staan op deze website enorm veel liedjes. Kinderen vinden het heerlijk om te zingen. Boomwackers die aangeschaft zijn geeft elk kind daarnaast de mogelijkheid om, op een eenvoudige manier, een instrument te bespelen. En dat dan ook nog eens samen doen... Morgen weer!

Op de foto kinderen uit groep 4A.

Heel Optimist bakt

Heel Optimist bakt

09 februari 2018 - De Optimist bestaat 15 jaar, gedurende dit lustrumjaar is er een aantal extra activiteiten om het lustrum te vieren. Februari stond in het teken van 'Heel Optimist bakt'. In alle groepen werd iets gebakken voor de high tea op vrijdagmiddag 9 februari. Cupcakes, taarten, monchou, cake en nog veel meer heerlijke zoetigheden. De voorbereiding, deeg maken e.d., geschiedde in de klas met hulp van heel veel ouders. Wat een bedrijvigheid was er te zien in alle klassen. Er moest gewogen worden, recepten gelezen, gemixed en gekneed, samen gewerkt en overlegd. Het resultaat was zichtbaar de middag erna toen alles gebakken was (thuis) maar opgegeten mocht worden op school.

 

In ons fotoalbum (onder tabje actueel) zijn heel veel foto's te zien.

Bibliotheekbezoek

Bibliotheekbezoek

07 februari 2018 - De Optimist is 'BOS-school' (Bibliotheek op school). Als BOS-school worden veel leesactiviteiten georganiseerd om het lezen en het plezier in lezen te promoten. Een onderdeel is dat de groepen 1 t/m 3 een bezoek brengen aan de bibliotheek in Floriande. Samen met al je klasgenoten op bezoek in de bibliotheek om daar via allerlei speelse activiteiten wegwijs te worden gemaakt, prentenboeken te bekijken en voorgelezen te worden. Op de foto's hieronder kinderen uit groep 1/2C en 1/2B een compilatiefoto.

 

 

Voorleesochtend

Voorleesochtend

31 januari 2018 - Dit zijn de Nationale Voorleesweken en op de Optimist, waar het lezen en plezier in lezen hoog op de agenda staat, wordt daar natuurlijk aandacht aan besteed.

Vaders, moeders, opa's en oma's kwamen naar school om de ochtend te starten met het voorlezen van een verhaal of prentenboek. Er werd in de school een plekje gezocht om daar samen te genieten van het verhaal. En wat is er leuker dan voorgelezen te worden door je eigen oma, vader of tante!

Meer foto's zijn te zien in ons fotoalbum (onder tabje actueel).

Lichtjestocht en griezeltocht

26 januari 2018 - Dinsdagavond 23 januari vertrokken ruim 80 kinderen uit de groepen 1 t/m 5 met hun ouders vanaf de Optimist de wijk Floriande in om met allerlei lichtjes en verlichting ‘de Lichtjestocht’ te gaan lopen. Onderweg werd het Verzorgingshuis Floriande gepasseerd waar alle kinderen naar binnengingen om met hun lichtjes langs de bewoners van het huis te lopen. Dat werd zeer gewaardeerd. We boften met het weer, vrijwel droog en met niet al te koude temperatuur kon er worden gewandeld door de wijk. De Griezeltocht voor de kinderen uit de groepen 6 t/m 8 vond plaats in Park 21 achter het sportcomplex SKWA. Ook de leerkrachten en stagiaires moesten daarbij over ijzeren zenuwen beschikken. Zij mochten zich immers verschansen in de bosjes, onder een brug, op een verlaten bankje en twee gelukkigen in een auto op een verlaten parkeerplaats. Er mocht door de meelopende kinderen geen verlichting worden meegenomen, alleen de begeleider(s) had(den) dat wel. Daar werd enigszins mee gesmokkeld maar al met al was het voor iedereen toch een spannende maar vooral toch leuke activiteit.

Mad Science

Mad Science

22 januari 2018 - Maandag 22 januari kwam Mad Science op bezoek op de Optimist. De kinderen maakten tijdens een scienceshow kennis met de wondere wereld van science. Er werd met een aantal interactieve proefjes duidelijk gemaakt hoe bijvoorbeeld luchtdruk werkt. Voor de kinderen een prachtige kennismaking met natuurkunde.

 

 

Feestelijke gezamenlijke opening

Feestelijke gezamenlijke opening

10 januari 2018 - Op woensdagochtend 10 januari is de start van de Internationale school met alle kinderen gevierd. Op het meester Jan Willem plein kwamen alle kinderen bij elkaar. Er werd een kort openingswoord gehouden door Remco (directeur van de Optimist) en door Anne-Marie (Head of the International school). Er werd in het Engels en Nederlands gesproken waarin direct merkbaar was dat we een school zijn geworden met twee richtingen. Het koor van de Optimist, 'Waanzinnig Optimistisch' zong het lied 'Try me' van Shakira. Een lied dat enorm past bij de uitgangspunten van het hebben van een 'Growth mindset'. De uitspraak: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan' past hier goed bij. Afsluitend werden door kinderen van de Nederlandstalige richting o.l.v. projectleider Wendy van Vliet aan de Internationale schoolkinderen de vlag gegeven van het land van herkomst, soms ook begeleid met de taal uit dat land.

 

We zijn gestart, en wij zijn er trots op!

 

 

Meer foto's zijn terug te vinden in ons fotoalbum op de website.

Start Internationale school

09 januari 2018 - Op maandag 8 januari is de Optimist International school officieel gestart met 27 leerlingen. Enigszins schuchter en onwennig kwamen de, veelal jonge kinderen de Optimist binnen. Veilig met papa en mama de nieuwe wereld binnen. Een vreemd gebouw, een nieuwe juf en heel veel nieuwe klasgenoten. Voor enkele vierjarigen was het dan ook zo spannend dat er een traantje gelaten werd, maar ook door de ouders. Er was vervolgens zoveel afleiding dat ze zich al heel gauw lieten meegaan in de flow. Een lange voorbereidingsperiode is hieraan vooraf gegaan om alles zo te laten

verlopen dat de samenvoeging naadloos in elkaar zou overgaan. In de afgelopen periode moesten namelijk de lokalen worden en gangen worden geverfd, voorzien van WiFi, Touchscreen, meubels en verdere inrichting. Een megaklus terwijl de reguliere Nederlandstalige richting al ‘gewoon’ draaide. Wendy van Vliet, projectleider en Anne-Marie hebben hier heel veel werk verricht. Nu beide richtingen naast elkaar draaien gaan we verder met het zoeken naar verbinding en mogelijkheden. Het eerste succes is er! Als school zijn we enorm trots op dit resultaat!

 

1 2 3