Nieuws

Lezen is leuk!

Lezen is leuk!

17 april 2018 - Als BOS-school (Bibliotheek op school) vinden we lezen en leesplezier heel belangrijk, vandaar dat leespromotie een belangrijk onderdeel is van het lesprogramma. Voorlezen, samen lezen, tutorlezen, stillezen en aandacht voor nieuwe boeken zijn onderdelen van ons aanbod. Elke ochtend wordt er in de groepen 3 t/m 8 gestart met lezen. Deze week werd in groep 4A gestart met de 'Boekensushi'. Dan wordt er een paar minuten gelezen in een boek, het boek wordt vervolgens doorgegeven, en in het nieuwe boek dat je krijgt, lees je weer een paar minuten. In relatief korte tijd proef je zo heel wat boeken, dan is er zeker een boek waarin je heel graag wilt verder lezen...

In groep 3 werd er ook bijzonder gelezen, het weer nodigt deze week namelijk uit om te lezen... op ons plein! Dat is echt leuk!

 

Afdeling Internationale school officieel geopend

Afdeling Internationale school officieel geopend

11 april 2018 - Woensdag 11 april was de officiële opening van de Internationale school. Een onderdeel van de ceremonie was het onthullen van een door de kinderen gemaakt kunstwerk. Het kunstwerk symboliseert hoe de kinderen de plek op school ervaren. Samen met wethouder John Nederstigt werd het kunstwerk onthuld. 

De opening was ook te zien op NH-nieuws, hieronder het fragment:

 

Onverwachte ontruiming

Onverwachte ontruiming

09 april 2018 - Jaarlijks oefenen we met alle leerlingen en leerkrachten het zo veilig mogelijk ontruimen van het gebouw. Woensdag 4 april was er de ‘onverwachte’ ontruiming van het totale gebouw met alle gebruikers. Belangrijk bij dit soort totale ontruimingen is de commu-

nicatie tussen alle partijen. Uiteraard evalueren we met elkaar de ontruiming, want eenmaal allemaal buiten is het ook belangrijk te weten: wat er aan de hand is, waar de evacuatiedienst(en) op moeten letten, maar bovenal… is iedereen wel veilig buiten!

Voor onze jongste kinderen altijd weer een spannende oefening, maar voor de ouders een veilige gedachte dat we voorbereid zijn. En... de gehele ontruiming, het naar buiten gaan, verliep slechts in enkele minuten!

Paasontbijt

Paasontbijt

29 maart 2018 - Met een heerlijk Paasontbijt konden alle kinderen vanochtend op de Optimist de dag beginnen. Gehuld in pyjama kwamen de kinderen naar school om samen te genieten van al het lekkers. Er was genoeg meegenomen om ook de lunch mee te vullen, dus kon er een tweede keer heerlijk gegeten worden. In alle klassen heerste een fijne gezelligheid om samen de dag te starten. Nu even lekker een paar dagen vrij!

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum onder het tabje 'actueel'.

Optimist's got talent 2018

Optimist's got talent 2018

21 maart 2018 - Dinsdagavond 20 maart werd voor de tweede maal 'Optimist's got talent' gehouden. Dit keer een lustrumeditie omdat de Optimist 15 jaar bestaat. Een groot palet aan talenten was op het toneel te zien. Er werd gezongen, gedanst, gerapt en gespeeld op instrumenten. Er waren deze avond maar liefst 19 acts te zien die elkaar in rap tempo opvolgden. Het publiek werd verrast, ontroerd en gedurende ruim anderhalf uur vermaakt. Trotse ouders, grootouders en broertjes en zusjes konden genieten van heel veel moois. Speciaal was ook dat er dit jaar ook een aantal leerlingen van de Internationale school optraden, dat gaf de avond weer een extra dimensie. Wij zijn trots op onze kinderen die met heel veel lef hebben opgetreden. Volgend jaar weer!

Meer prachtige foto's van onze 'huisfotograaf' Dennis Grimbergen zijn te bewonderen in ons fotoalbum, onder het tabje 'actueel'.

Programmeerlessen in de bovenbouw

Programmeerlessen in de bovenbouw

15 maart 2018 - Kinderen voorbereiden op de vaardigheden die het leven in deze nieuwe tijd, maar vooral de toekomst vraagt, is een van de vraagstukken die ook in het onderwijs beantwoord  moeten worden. Een van de antwoorden die we daar als school in hebben gevonden is het aanbieden van programmeren. Programmeren vraagt van de kinderen hele andere vaardigheden: 21st century skills. Niet alleen ICT valt daaronder, ook het kunnen samenwerken (democratisering), vooruitkijken en plannen zijn dergelijke vaardigheden. Een stap in dat proces is gelegd in de bovenbouwgroepen met programmeerlessen. Op school hebben we inmiddels genoeg Chromebooks om er in een hele klas actief mee te laten werken. 

Muziek! Alles zingt!

Muziek! Alles zingt!

06 maart 2018 - Op de Optimist is het motto: zin in leren! Het is heerlijk om te merken dat je iets kunt dat je bij de start van een les nog niet beheerste. Dat maakt dat je zin krijgt in het vervolg. Zin in leren wordt ook aangewakkerd door heerlijk ontspannen met elkaar muziek te maken en te zingen. Door subsidie van de muziekimpuls komen er vakleerkrachten muziek van Pier K en Zangexpress in de klas. In alle groepen krijgt het muziekonderwijs zodoende een enorme impuls! Zangexpress is onze (digitale) muziekmethode. Er staan op deze website enorm veel liedjes. Kinderen vinden het heerlijk om te zingen. Boomwackers die aangeschaft zijn geeft elk kind daarnaast de mogelijkheid om, op een eenvoudige manier, een instrument te bespelen. En dat dan ook nog eens samen doen... Morgen weer!

Op de foto kinderen uit groep 4A.

Heel Optimist bakt

Heel Optimist bakt

09 februari 2018 - De Optimist bestaat 15 jaar, gedurende dit lustrumjaar is er een aantal extra activiteiten om het lustrum te vieren. Februari stond in het teken van 'Heel Optimist bakt'. In alle groepen werd iets gebakken voor de high tea op vrijdagmiddag 9 februari. Cupcakes, taarten, monchou, cake en nog veel meer heerlijke zoetigheden. De voorbereiding, deeg maken e.d., geschiedde in de klas met hulp van heel veel ouders. Wat een bedrijvigheid was er te zien in alle klassen. Er moest gewogen worden, recepten gelezen, gemixed en gekneed, samen gewerkt en overlegd. Het resultaat was zichtbaar de middag erna toen alles gebakken was (thuis) maar opgegeten mocht worden op school.

 

In ons fotoalbum (onder tabje actueel) zijn heel veel foto's te zien.

Bibliotheekbezoek

Bibliotheekbezoek

07 februari 2018 - De Optimist is 'BOS-school' (Bibliotheek op school). Als BOS-school worden veel leesactiviteiten georganiseerd om het lezen en het plezier in lezen te promoten. Een onderdeel is dat de groepen 1 t/m 3 een bezoek brengen aan de bibliotheek in Floriande. Samen met al je klasgenoten op bezoek in de bibliotheek om daar via allerlei speelse activiteiten wegwijs te worden gemaakt, prentenboeken te bekijken en voorgelezen te worden. Op de foto's hieronder kinderen uit groep 1/2C en 1/2B een compilatiefoto.

 

 

Voorleesochtend

Voorleesochtend

31 januari 2018 - Dit zijn de Nationale Voorleesweken en op de Optimist, waar het lezen en plezier in lezen hoog op de agenda staat, wordt daar natuurlijk aandacht aan besteed.

Vaders, moeders, opa's en oma's kwamen naar school om de ochtend te starten met het voorlezen van een verhaal of prentenboek. Er werd in de school een plekje gezocht om daar samen te genieten van het verhaal. En wat is er leuker dan voorgelezen te worden door je eigen oma, vader of tante!

Meer foto's zijn te zien in ons fotoalbum (onder tabje actueel).

Lichtjestocht en griezeltocht

26 januari 2018 - Dinsdagavond 23 januari vertrokken ruim 80 kinderen uit de groepen 1 t/m 5 met hun ouders vanaf de Optimist de wijk Floriande in om met allerlei lichtjes en verlichting ‘de Lichtjestocht’ te gaan lopen. Onderweg werd het Verzorgingshuis Floriande gepasseerd waar alle kinderen naar binnengingen om met hun lichtjes langs de bewoners van het huis te lopen. Dat werd zeer gewaardeerd. We boften met het weer, vrijwel droog en met niet al te koude temperatuur kon er worden gewandeld door de wijk. De Griezeltocht voor de kinderen uit de groepen 6 t/m 8 vond plaats in Park 21 achter het sportcomplex SKWA. Ook de leerkrachten en stagiaires moesten daarbij over ijzeren zenuwen beschikken. Zij mochten zich immers verschansen in de bosjes, onder een brug, op een verlaten bankje en twee gelukkigen in een auto op een verlaten parkeerplaats. Er mocht door de meelopende kinderen geen verlichting worden meegenomen, alleen de begeleider(s) had(den) dat wel. Daar werd enigszins mee gesmokkeld maar al met al was het voor iedereen toch een spannende maar vooral toch leuke activiteit.

Mad Science

Mad Science

22 januari 2018 - Maandag 22 januari kwam Mad Science op bezoek op de Optimist. De kinderen maakten tijdens een scienceshow kennis met de wondere wereld van science. Er werd met een aantal interactieve proefjes duidelijk gemaakt hoe bijvoorbeeld luchtdruk werkt. Voor de kinderen een prachtige kennismaking met natuurkunde.

 

 

Feestelijke gezamenlijke opening

Feestelijke gezamenlijke opening

10 januari 2018 - Op woensdagochtend 10 januari is de start van de Internationale school met alle kinderen gevierd. Op het meester Jan Willem plein kwamen alle kinderen bij elkaar. Er werd een kort openingswoord gehouden door Remco (directeur van de Optimist) en door Anne-Marie (Head of the International school). Er werd in het Engels en Nederlands gesproken waarin direct merkbaar was dat we een school zijn geworden met twee richtingen. Het koor van de Optimist, 'Waanzinnig Optimistisch' zong het lied 'Try me' van Shakira. Een lied dat enorm past bij de uitgangspunten van het hebben van een 'Growth mindset'. De uitspraak: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan' past hier goed bij. Afsluitend werden door kinderen van de Nederlandstalige richting o.l.v. projectleider Wendy van Vliet aan de Internationale schoolkinderen de vlag gegeven van het land van herkomst, soms ook begeleid met de taal uit dat land.

 

We zijn gestart, en wij zijn er trots op!

 

 

Meer foto's zijn terug te vinden in ons fotoalbum op de website.

Start Internationale school

09 januari 2018 - Op maandag 8 januari is de Optimist International school officieel gestart met 27 leerlingen. Enigszins schuchter en onwennig kwamen de, veelal jonge kinderen de Optimist binnen. Veilig met papa en mama de nieuwe wereld binnen. Een vreemd gebouw, een nieuwe juf en heel veel nieuwe klasgenoten. Voor enkele vierjarigen was het dan ook zo spannend dat er een traantje gelaten werd, maar ook door de ouders. Er was vervolgens zoveel afleiding dat ze zich al heel gauw lieten meegaan in de flow. Een lange voorbereidingsperiode is hieraan vooraf gegaan om alles zo te laten

verlopen dat de samenvoeging naadloos in elkaar zou overgaan. In de afgelopen periode moesten namelijk de lokalen worden en gangen worden geverfd, voorzien van WiFi, Touchscreen, meubels en verdere inrichting. Een megaklus terwijl de reguliere Nederlandstalige richting al ‘gewoon’ draaide. Wendy van Vliet, projectleider en Anne-Marie hebben hier heel veel werk verricht. Nu beide richtingen naast elkaar draaien gaan we verder met het zoeken naar verbinding en mogelijkheden. Het eerste succes is er! Als school zijn we enorm trots op dit resultaat!

 

Kerstdiner op school

Kerstdiner op school

22 december 2017 - Donderdagavond 22 december kwamen allemaal prachtig geklede kinderen en leerkrachten naar school om samen te genieten van het kerstdiner op school. Voorafgaand aan het kersteten werd er in de bovenbouwhal gezongen door ons eigen Optimistkoor: 'Waanzinnig optimistisch'. Het werd een heerlijke en gezellige avond.

Nu genieten van de kerstvakantie en de gezelligheid van de dagen die gaan komen.

Op 8 januari openen we de deuren weer!

Meer foto's zijn terug te zien in ons fotoalbum.

Kerstgroet aan het Zorgcentrum

Kerstgroet aan het Zorgcentrum

21 december 2017 - Vandaag hebben twee leerlingen uit groep 6B, samen met hun meester René, kerstkaarten gebracht aan woonzorgcentrum Floriande. Met het woonzorgcentrum bestaat een warme band, tijdens de stakingsactie op 12 december heeft het team van de Optimist daar ook een bezoek gebracht en kerstliedjes gezongen.

De kerstkaarten zijn gemaakt door leerlingen uit diverse groepen, voor de ouderen in het Woonzorgcentrum een mooi gebaar!

   

 

Koor: Waanzinnig Optimistisch

Koor: Waanzinnig Optimistisch

19 december 2017 - Net als vorig jaar heeft ons eigen Optimistkoor 'Waanzinnig Optimistisch' weer meegedaan met de schoolkorenwedstrijd georganiseerd door GIG.

 

Het lied dat werd gezongen, 'Try everything' van Shakira, past helemaal bij het creeëren van een growth mindset.

 

I won't give up, no I won't give in
'Til I reach the end and then I'll start again
No, I won't leave, I wanna try everything
I wanna try even though I could fail
I won't give up, no I won't give in
'Til I reach the end and then I'll start again
No, I won't leave, I wanna try everything
I wanna try even though I could fail.

Jongerenstichting GIG Haarlemmermeer organiseert jaarlijks een succesvol benefietsconcert in de grote zaal van Schouwburg de Meerse. Honderden kinderen en jongeren in de Haarlemmermeer krijgen doormiddel van dit benefietsconcert de kans om hun talenten op een groot podium te vertonen. Deze talenten zorgen voor een unieke combinatie: zij tonen niet alleen hun veelzijdige talent, maar zetten zich bewust in voor de zieke en stervende medemens in hun nabije omgeving. Het is de visie van GIG om jongeren door middel van kunst en cultuur een steentje bij te laten dragen aan de lokale maatschappij. Alle opbrengsten van deze benefietshow, de kaartverkoop en individuele donaties, gaat volledig en zonder aftrek van kosten, naar onze goede doelen Hospice Bardo en Adamas Inloophuis.

 

Sneeuwpret

Sneeuwpret

11 december 2017 - Sneeuw in december! Dat komt niet zo heel vaak meer voor tegenwoordig, dus... Daar moet mee gespeeld worden. En zo bleven we vandaag, niet door vertellen hoor, iets langer buiten om met elkaar te spelen! Wanten aan, sjaal om en jas dicht tot op de kin en genieten maar!

 

Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

06 december 2017 - Op 5 december heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan de Optimist. Op de voor hem drukste dag, had hij toch ook nog een gaatje vrijgemaakt in zijn agenda. Het is een heerlijke dag geworden die wat spannend begon omdat Sint onderweg naar school pech had gekregen. Een vrachtwagen zag Sint lopen langs de weg en was zo vriendelijk om hem op school af te zetten. Vervolgens verliep de dag vlekkeloos. Sint bracht een bezoek aan de groepen 1 t/m 4 en de groepen 5 t/m 8 hadden surprises gemaakt. Sint was onder de indruk van de school, zoveel blije en gezellige kinderen had hij nog nooit bij elkaar gezien! En zo was het: een heerlijke en spannende dag.

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum!

Prachtige surprises!

Prachtige surprises!

04 december 2017 - De Optimist leek wel het magazijn voor alle cadeaus van de Sint. Maandagochtend 4 december namen alle kinderen van de groepen 5 t/m 8 hun surprise mee. Alle surprises werden uitgestald in de bovenbouwhal van de school. Schitterende creaties, prachtige vondsten en andere creatieve uitspattingen werden neergezet. Op 5 december zal dan alles worden uitgepakt.

Meer foto's zijn te zien in ons fotoalbum!

1 2 3