Nieuws

Heel Optimist bakt

Heel Optimist bakt

09 februari 2018 - De Optimist bestaat 15 jaar, gedurende dit lustrumjaar is er een aantal extra activiteiten om het lustrum te vieren. Februari stond in het teken van 'Heel Optimist bakt'. In alle groepen werd iets gebakken voor de high tea op vrijdagmiddag 9 februari. Cupcakes, taarten, monchou, cake en nog veel meer heerlijke zoetigheden. De voorbereiding, deeg maken e.d., geschiedde in de klas met hulp van heel veel ouders. Wat een bedrijvigheid was er te zien in alle klassen. Er moest gewogen worden, recepten gelezen, gemixed en gekneed, samen gewerkt en overlegd. Het resultaat was zichtbaar de middag erna toen alles gebakken was (thuis) maar opgegeten mocht worden op school.

 

In ons fotoalbum (onder tabje actueel) zijn heel veel foto's te zien.

Bibliotheekbezoek

Bibliotheekbezoek

07 februari 2018 - De Optimist is 'BOS-school' (Bibliotheek op school). Als BOS-school worden veel leesactiviteiten georganiseerd om het lezen en het plezier in lezen te promoten. Een onderdeel is dat de groepen 1 t/m 3 een bezoek brengen aan de bibliotheek in Floriande. Samen met al je klasgenoten op bezoek in de bibliotheek om daar via allerlei speelse activiteiten wegwijs te worden gemaakt, prentenboeken te bekijken en voorgelezen te worden. Op de foto's hieronder kinderen uit groep 1/2C en 1/2B een compilatiefoto.

 

 

Voorleesochtend

Voorleesochtend

31 januari 2018 - Dit zijn de Nationale Voorleesweken en op de Optimist, waar het lezen en plezier in lezen hoog op de agenda staat, wordt daar natuurlijk aandacht aan besteed.

Vaders, moeders, opa's en oma's kwamen naar school om de ochtend te starten met het voorlezen van een verhaal of prentenboek. Er werd in de school een plekje gezocht om daar samen te genieten van het verhaal. En wat is er leuker dan voorgelezen te worden door je eigen oma, vader of tante!

Meer foto's zijn te zien in ons fotoalbum (onder tabje actueel).

Lichtjestocht en griezeltocht

26 januari 2018 - Dinsdagavond 23 januari vertrokken ruim 80 kinderen uit de groepen 1 t/m 5 met hun ouders vanaf de Optimist de wijk Floriande in om met allerlei lichtjes en verlichting ‘de Lichtjestocht’ te gaan lopen. Onderweg werd het Verzorgingshuis Floriande gepasseerd waar alle kinderen naar binnengingen om met hun lichtjes langs de bewoners van het huis te lopen. Dat werd zeer gewaardeerd. We boften met het weer, vrijwel droog en met niet al te koude temperatuur kon er worden gewandeld door de wijk. De Griezeltocht voor de kinderen uit de groepen 6 t/m 8 vond plaats in Park 21 achter het sportcomplex SKWA. Ook de leerkrachten en stagiaires moesten daarbij over ijzeren zenuwen beschikken. Zij mochten zich immers verschansen in de bosjes, onder een brug, op een verlaten bankje en twee gelukkigen in een auto op een verlaten parkeerplaats. Er mocht door de meelopende kinderen geen verlichting worden meegenomen, alleen de begeleider(s) had(den) dat wel. Daar werd enigszins mee gesmokkeld maar al met al was het voor iedereen toch een spannende maar vooral toch leuke activiteit.

Mad Science

Mad Science

22 januari 2018 - Maandag 22 januari kwam Mad Science op bezoek op de Optimist. De kinderen maakten tijdens een scienceshow kennis met de wondere wereld van science. Er werd met een aantal interactieve proefjes duidelijk gemaakt hoe bijvoorbeeld luchtdruk werkt. Voor de kinderen een prachtige kennismaking met natuurkunde.

 

 

Feestelijke gezamenlijke opening

Feestelijke gezamenlijke opening

10 januari 2018 - Op woensdagochtend 10 januari is de start van de Internationale school met alle kinderen gevierd. Op het meester Jan Willem plein kwamen alle kinderen bij elkaar. Er werd een kort openingswoord gehouden door Remco (directeur van de Optimist) en door Anne-Marie (Head of the International school). Er werd in het Engels en Nederlands gesproken waarin direct merkbaar was dat we een school zijn geworden met twee richtingen. Het koor van de Optimist, 'Waanzinnig Optimistisch' zong het lied 'Try me' van Shakira. Een lied dat enorm past bij de uitgangspunten van het hebben van een 'Growth mindset'. De uitspraak: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan' past hier goed bij. Afsluitend werden door kinderen van de Nederlandstalige richting o.l.v. projectleider Wendy van Vliet aan de Internationale schoolkinderen de vlag gegeven van het land van herkomst, soms ook begeleid met de taal uit dat land.

 

We zijn gestart, en wij zijn er trots op!

 

 

Meer foto's zijn terug te vinden in ons fotoalbum op de website.

Start Internationale school

09 januari 2018 - Op maandag 8 januari is de Optimist International school officieel gestart met 27 leerlingen. Enigszins schuchter en onwennig kwamen de, veelal jonge kinderen de Optimist binnen. Veilig met papa en mama de nieuwe wereld binnen. Een vreemd gebouw, een nieuwe juf en heel veel nieuwe klasgenoten. Voor enkele vierjarigen was het dan ook zo spannend dat er een traantje gelaten werd, maar ook door de ouders. Er was vervolgens zoveel afleiding dat ze zich al heel gauw lieten meegaan in de flow. Een lange voorbereidingsperiode is hieraan vooraf gegaan om alles zo te laten

verlopen dat de samenvoeging naadloos in elkaar zou overgaan. In de afgelopen periode moesten namelijk de lokalen worden en gangen worden geverfd, voorzien van WiFi, Touchscreen, meubels en verdere inrichting. Een megaklus terwijl de reguliere Nederlandstalige richting al ‘gewoon’ draaide. Wendy van Vliet, projectleider en Anne-Marie hebben hier heel veel werk verricht. Nu beide richtingen naast elkaar draaien gaan we verder met het zoeken naar verbinding en mogelijkheden. Het eerste succes is er! Als school zijn we enorm trots op dit resultaat!

 

Kerstdiner op school

Kerstdiner op school

22 december 2017 - Donderdagavond 22 december kwamen allemaal prachtig geklede kinderen en leerkrachten naar school om samen te genieten van het kerstdiner op school. Voorafgaand aan het kersteten werd er in de bovenbouwhal gezongen door ons eigen Optimistkoor: 'Waanzinnig optimistisch'. Het werd een heerlijke en gezellige avond.

Nu genieten van de kerstvakantie en de gezelligheid van de dagen die gaan komen.

Op 8 januari openen we de deuren weer!

Meer foto's zijn terug te zien in ons fotoalbum.

Kerstgroet aan het Zorgcentrum

Kerstgroet aan het Zorgcentrum

21 december 2017 - Vandaag hebben twee leerlingen uit groep 6B, samen met hun meester René, kerstkaarten gebracht aan woonzorgcentrum Floriande. Met het woonzorgcentrum bestaat een warme band, tijdens de stakingsactie op 12 december heeft het team van de Optimist daar ook een bezoek gebracht en kerstliedjes gezongen.

De kerstkaarten zijn gemaakt door leerlingen uit diverse groepen, voor de ouderen in het Woonzorgcentrum een mooi gebaar!

   

 

Koor: Waanzinnig Optimistisch

Koor: Waanzinnig Optimistisch

19 december 2017 - Net als vorig jaar heeft ons eigen Optimistkoor 'Waanzinnig Optimistisch' weer meegedaan met de schoolkorenwedstrijd georganiseerd door GIG.

 

Het lied dat werd gezongen, 'Try everything' van Shakira, past helemaal bij het creeëren van een growth mindset.

 

I won't give up, no I won't give in
'Til I reach the end and then I'll start again
No, I won't leave, I wanna try everything
I wanna try even though I could fail
I won't give up, no I won't give in
'Til I reach the end and then I'll start again
No, I won't leave, I wanna try everything
I wanna try even though I could fail.

Jongerenstichting GIG Haarlemmermeer organiseert jaarlijks een succesvol benefietsconcert in de grote zaal van Schouwburg de Meerse. Honderden kinderen en jongeren in de Haarlemmermeer krijgen doormiddel van dit benefietsconcert de kans om hun talenten op een groot podium te vertonen. Deze talenten zorgen voor een unieke combinatie: zij tonen niet alleen hun veelzijdige talent, maar zetten zich bewust in voor de zieke en stervende medemens in hun nabije omgeving. Het is de visie van GIG om jongeren door middel van kunst en cultuur een steentje bij te laten dragen aan de lokale maatschappij. Alle opbrengsten van deze benefietshow, de kaartverkoop en individuele donaties, gaat volledig en zonder aftrek van kosten, naar onze goede doelen Hospice Bardo en Adamas Inloophuis.

 

Sneeuwpret

Sneeuwpret

11 december 2017 - Sneeuw in december! Dat komt niet zo heel vaak meer voor tegenwoordig, dus... Daar moet mee gespeeld worden. En zo bleven we vandaag, niet door vertellen hoor, iets langer buiten om met elkaar te spelen! Wanten aan, sjaal om en jas dicht tot op de kin en genieten maar!

 

Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

06 december 2017 - Op 5 december heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan de Optimist. Op de voor hem drukste dag, had hij toch ook nog een gaatje vrijgemaakt in zijn agenda. Het is een heerlijke dag geworden die wat spannend begon omdat Sint onderweg naar school pech had gekregen. Een vrachtwagen zag Sint lopen langs de weg en was zo vriendelijk om hem op school af te zetten. Vervolgens verliep de dag vlekkeloos. Sint bracht een bezoek aan de groepen 1 t/m 4 en de groepen 5 t/m 8 hadden surprises gemaakt. Sint was onder de indruk van de school, zoveel blije en gezellige kinderen had hij nog nooit bij elkaar gezien! En zo was het: een heerlijke en spannende dag.

Meer foto's zijn te vinden in ons fotoalbum!

Prachtige surprises!

Prachtige surprises!

04 december 2017 - De Optimist leek wel het magazijn voor alle cadeaus van de Sint. Maandagochtend 4 december namen alle kinderen van de groepen 5 t/m 8 hun surprise mee. Alle surprises werden uitgestald in de bovenbouwhal van de school. Schitterende creaties, prachtige vondsten en andere creatieve uitspattingen werden neergezet. Op 5 december zal dan alles worden uitgepakt.

Meer foto's zijn te zien in ons fotoalbum!

Bezoek van de Rommelpiet

Bezoek van de Rommelpiet

01 december 2017 - Het is december en bijna 5 december... Vannacht heeft de Optimist bezoek gehad van enkele Pieten. De Rommelpiet heeft een merkbaar spoor achtergelaten maar gelukkig ook de schoenen gevuld van de kinderen. Vanochtend was dat een spannend begin van de dag!

 

Dode hoek les in groep 7 en 8

Dode hoek les in groep 7 en 8

30 november 2017 - Op woensdag 22 en vrijdag 24 november is er in de groepen 7 en 8 lesgegeven over de ‘dode hoek’. Dit is vanuit de verkeerscommissie georganiseerd, met als doel kinderen bewust te maken van de van de gevaren rondom vrachtwagens. Spannend, want de kinderen mochten uiteraard ook een kijkje nemen in de vrachtwagen van chauffeuse Corina. Deze activiteit wordt ieder jaar in het lesprogramma opgenomen, kinderen uit groep 8 zullen volgend jaar vaker ‘alleen’ op de fiets richting hun nieuwe school gaan. En ook kinderen uit groep 7 gaan vaak zelfstandig naar school. Een mooi initiatief vanuit de verkeerscommissie! Bijzonder was ook dat een filmploeg van RTL Transportwereld aanwezig was, om hier een uitzending aan te wijden. Deze uitzending zal waarschijnlijk in december zijn.

 

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien

16 november 2017 - Op het schoolplein van de Optimist staan sinds maart een viertal fruitbomen. Dankzij de NMCX, centrum voor duurzaamheid, hebben we de fruitbomen gekregen maar wordt er ook nadien aandacht aan gegeven. Zo is groep 6B betrokken bij het opbinden en snoeien van de bomen en weten de kinderen nu wat daarbij allemaal komt kijken. Door het vakkundig snoeien en opbinden, is de kans nog groter dat er in het voorjaar bloesem in de bomen zit en we ook vruchten kunnen gaan krijgen. Voor de kinderen betekende het leren in de praktijk!

 

Sint Maarten

Sint Maarten

10 november 2017 - Op 11 november wordt Sint Maarten gevierd, vanmiddag hebben de kinderen alvast geoefend in de school. De kinderen uit de groepen 1 t/m 4 liepen door de verduisterde school en ook langs de groepen 5 t/m 8. Best wel spannend allemaal!

 

Eruit halen wat erin zit!

Eruit halen wat erin zit!

07 november 2017 - Ons motto is: 'Zin in leren en samen eruit halen wat erin zit!'. Voor onze meer getalenteerde kinderen is vandaag gestart met de 'Plusklas'. Voor ieder kind het aanbod dat nodig is en dat passend is bij zijn of haar onderwijsbehoeften. Ook kinderen voor wie het aanbod van de verdiepende stof of moeilijkere stof soms zelfs te makkelijk lijkt, is een passend aanbod nodig. Voor deze kinderen zijn materialen gekocht die uitnodigen tot samenwerken en die echt meer vragen van deze kinderen. Naast de levelbox, een box met heel veel materiaal en werkboekjes die reeds in de klas werd ingezet, is er vanaf vandaag ook de 'Plusklas'.

Mooi om te zien dat het de kinderen echt helpt om ‘te leren doorzetten’ als iets tegenzit, laat ervaren dat er ook dingen zijn die lastig zijn en dus een andere aanpak vragen.

 

Leren zichtbaar maken bij gym!

Leren zichtbaar maken bij gym!

06 november 2017 - Kinderen inzicht geven in wat ze leren, dat ze iets geleerd hebben en hoe, is  waar we als school heel erg mee bezig zijn. Inzicht in leren kan natuurlijk tijdens lezen, rekenen of taal maar ook bij de gymles.

Vooraf de kinderen laten bekijken welke oefeningen er komen, wat daarvoor nodig is (succescriteria) en wat je dan kunt zien geeft hen inzicht!

Vandaag is tijdens de gymles ook aandacht besteed aan dit aspect van 'Leren zichtbaar maken'.

 

Voorleeswedstrijd en Gedichtenwedstrijd

Voorleeswedstrijd en Gedichtenwedstrijd

20 oktober 2017 - Als afsluitende activiteit tijdens de kinderboekenweek wordt altijd de voorlees- en gedichtenwedstrijd georganiseerd voor de kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Tijdens een avond lezen de voorleeskampioenen uit de groepen 5 t/m 8 voor uit een zelf gekozen leesboek en worden door kinderen gedichten voorgelezen. Een zeer speciale 'literaire' avond waarin ook nog gezamenlijk gezongen werd. Het lied 'Je mag er zijn!'werd tijdens deze avond door Judith, Zangexpert op de Optimist, even tussendoor aangeleerd. René verzorgde de presentatie van de avond. Een avond die voor de kinderen heel bijzonder werd!

In ons fotoalbum op de website staan nog meer foto's!

1 2 3